Enflasyon, döviz ve emtia sınıfındaki artış nedeniyle tüketicilerin alışkanlıkları günden güne değişti. En yükü değişim ve artış ise tüketici kredilerine yansıdı. Maaş oranın düşük kalması ve bazı ihtiyaçlara ulaşamayan tüketici çareyi kredi çekmekte buldu.
Geçtiğimiz dönemlere baktığımızda enflasyon karşısında ezilen kredi oranları, tüketiciye daha çok kazanç getirdi. Bankaların bu süre zarfında kar oranı azalırken, kredi ile mal alan tüketici kazançlı çıktı. Bunu göre bankalar ise faiz oranlarında ciddi bir artışa gitti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), üzerinden alnınan veriler tüketici kredilerinin ne kadar arttığını gösteriyor. Yapılan hesaplamalara göre tüketici kredileri son 5 yılın zirvesine çıktı. Bu da insanların ne kadar yoğun şekilde başvurduğunu gösteriyor. Bir diğer önemli veri ise geçen hafta kredi büyüme hızının üç hanelere ulaşması oldu. Tüketici kredileri büyüme hızı yüzde 100’e ulaştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) alınan verilerde 18 Mayıs itibarıyla genel kredi kullanımı 1 trilyon 357 milyar 735 milyon liraya yükseldi. Bu kredilerin yaklaşık 428 milyar lirasını konut, 78,5 milyar lirasını taşıt ve 852 milyar lirasını da ihtiyaç kredileri oluşturdu.