Yatırımcılar son bir aydır FED’in haziran toplantısından faiz artışlarını duraklatacağını konuştu. Ancak borç limiti krizi sonrası ABD hükümetinden gelecek tahvil ihraçları Wall Street için kötü günlerin yaklaştığını gösteriyor olabilir.
S&P 500 Endeksi cuma günü uzun süredir devam eden ayı piyasasından çıktı. Ancak bu durum Wall Street’te her şeyin yolunda gittiği anlamına gelmiyor. ABD Merkez Bankası (FED) 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek para politikası toplantısında yeni bir faiz artışını pas geçse dahi hisse senetleri ve tahviller birçok ciddi engelle karşı karşıya kalmayı sürdürüyor.
Goldman Sachs Varlık Yönetimi Sermaye Piyasaları ve Müşteri Çözümleri Baş Yatırım Stratejisti Elizabeth Burton, “Hisse senetlerinde agresif bir şekilde nötr bir öngörüye sahibim” diyor. Burton “S&P 500 Endeksi için yılsonu öngörümüz hâlâ 4.000 puan ve bu şu anki seviyeden yaklaşık %6,5’lik düşüşü işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.
Burton bu yıl hisse senedi fonlarında görülen negatif yönlü akışa işaret etti. Bu durumun temel sebebi ise FED’in faiz artışları sonucu tahvillerin ve sabit getirili varlıkların son yılların en yüksek getiri seviyesine ulaşması. Söz konusu tablo yatırımcıların hisse senetlerine yönelik risk iştahını düşürüyor ve birçok yatırımcı devlet güvenceli tahvil varlıklarındaki yüksek getirilerin tadını çıkarıyor.
Baş stratejiste göre sabit getirili yatırım tercihinin bir diğer sebebi de negatif bilanço büyümeleri ve ABD şirketlerinin yıl boyunca karşı karşıya kalması beklenen diğer zorluklar.
Burton, “Bana kalırsa riskler henüz sona ermedi” uyarısında bulundu. ABD’de yüksek seyreden enflasyon ve kredi piyasasının sıkılaşması ticari gayrimenkul piyasası üzerinde baskı oluşturuyor. ABD Hazinesi’nin borç limiti krizi nedeniyle boşalan kasalarını yeniden doldurması gerekiyor. Bu da ABD hükümetinden gelecek yeni tahvil ihracı dalgası ve piyasadan likidite çekilmesi anlamını taşıyor.
Ayrıca yapay zekâ teknoloji etrafında gelişen borsa çılgınlığından piyasalardaki sadece bir avuç şirket faydalanabileceğini ancak çok sayıda şirketin gelişmelerden fayda sağlamaya çalıştığını söyledi. Baş stratejist, “Bir köpek bisküvisi şirketi işletiyorsanız ve yapay zekânın sistemlerinize dahil edildiğinden bahsediyorsanız hisse senetleriniz yine de destek alabilir” açıklamasında bulundu.
Wall Street borç limiti krizinden sonra akşamdan kalma
ABD Kongresi perşembe günü federal hükümetin borç tavanını iki yıl boyunca serbest bırakacak tasarıyı kabul etti. ABD Başkanı Joe Biden da cumartesi günü bu tasarıyı imzalayarak ABD’nin temerrüt tehdidini ve küresel finans piyasalarında oluşabilecek olası bir felaketi durdurdu.
Ancak bu yaz piyasalar için sorun çıkarabilecek 1 trilyon dolarlık ABD Hazinesi tahvil ihracı problemi hâlâ piyasaların gidişatını gölgeliyor.
Amerikalı KOBİ’ler 3 aylık ABD Hazinesi tahvillerinin %5,4’lük getirisinden faydalanmak için adeta can atıyor. Buna karşın yüksek faizler birçok şirketin artık hisse geri alımları için olağanüstü derecede ucuz borç piyasalarına giremeyeceği anlamına geliyor.
Yükselen faizler aynı zamanda ABD hükümetinin düşük faizli borçlara göre daha büyük bir yükün altına gireceğini belirtiyor. ABD Kongre Bütçe Ofisi, mayıs ayındaki raporunda kamu borcu faiz maliyetlerinin bu yıl 645 milyar dolarda olacağını ve 2033’te ise 1,4 trilyon dolara ulaşmasını beklediklerini bildirdi.
TD Securities ABD Faiz Stratejisti Gennadiy Goldberg, “Borç limiti bir süre daha verilmeye devam edilecek bir hediye olacaktır. Kriz dışında rekor miktarda tahvil arzı gerçekleşecek” dedi. Piyasa uzmanı ABD Hazinesi’nin nakit dengesini yakalayabilmek için birkaç ay içinde 600 milyar dolarlık tahvil ihracı yapacağını öngörüyor.
Endişe verici olansa tahvil arzındaki artışın finans sistemindeki rezervleri boşaltması ve FED’in bilanço küçültme programını erkenden bitirmeye zorlaması ihtimali. Goldberg, “Rezervler gerçekten de göz önünde bulundurmaya değer. Finans sisteminin gerçekten dönmesini sağlayan şey bu varlıklardır” diyor.
FED’in faiz politikası ne olacak?
ABD ekonomisinde bundan sonra ne olacağını öngörmek oldukça zorlaştı. ABD istihdam piyasası olağanüstü bir güçle seyretmeye devam ediyor, hisse senetleri ralli yapıyor, ancak enflasyon FED’in %2 hedef seviyesinin çok üzerinde sıkışıp kaldı.
Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Sabit Getiriler Baş Yatırım Sorumlusu Eric Stein, FED’in faiz artışlarına ilişkin açıklamasında, “Ekonominin yavaşladığında ve yavaşlamaya devam edeceğine dair oldukça fazla işaret var, bu da bizi duraklamaya doğru itiyor. Kabaca 15 ayda 500 baz puanlık sıkılaştırma gördük. Bu oldukça fazla bir sıkılaşma ve bu önlemlerin sistemin tamamında çalışması zaman alacak” ifadelerine yer verdi.
Piyasaların bu tabloyu nasıl yorumladığına bakılacak olursa bu hangi yönden bakıldığına göre değişiyor. Stein, “Borsa ekonominin iyi olduğunu söylüyor gibi görünüyor” dedi. Ancak borsa uzmanına göre ABD Hazinesi getiri eğrisinin terse dönmesi (kısa vadeli tahvillerin uzun vadeli tahvillerden daha yüksek getiri sağlaması) resesyon işareti olarak görünüyor. Tahvil piyasası yatırımcıları yalpalayan ekonominin desteklenmesi için en azından bir miktar faiz indiriminin yapılmasını bekliyor.