Son yirmi yılda, dijital teknolojiler istihdam ortamını kökten değiştirdi. Otomatikleştirilmiş yazılımlar, devasa profesyonel veritabanları ve tek tıklamalı uygulamalar artık işe alma ve işe alım süreçlerine hakim durumda.
Son zamanlarda iş arayan biri artık, özgeçmiş robotu kullanabiliyor. Bir Aday Takip Sistemi takma adı veya ATS ile etkileşime girmişsindir. En temel haliyle ATS, çevrimiçi bir asistan gibi davranarak işe alım yöneticilerinin iş tanımlarını yazmasına, özgeçmişlerini taramasına ve görüşmeleri planlamasına yardımcı olur.
Yapay zeka ilerledikçe, işverenler adayları sıralamak, becerilerini değerlendirmek ve performanslarını tahmin etmek için tahmine dayalı analitik, makine öğrenimi ve karmaşık algoritmaların bir kombinasyonuna giderek daha fazla güveniyor. Bugün, başvuru sahiplerinin insan kaynaklarında gerçek bir insanla bağlantı kurmadan önce bir robot tarafından reddedilmesi alışılmadık bir durum değil.
İş piyasası, AI işe alım araçlarının patlaması için olgunlaşmış durumda. İşe alım yöneticileri, hem ekonomik gerilemenin hem de uzaktan çalışmanın pandemi sonrası genişlemesinin bir sonucu olarak, artan başvuru havuzlarıyla karşı karşıya kalırken, düşük İK bütçeleriyle başa çıkıyor.
Otomatik yazılımlar istihdamımızla ilgili çok önemli kararlar verirken, genellikle herhangi bir gözetim olmaksızın, gizlilik, hesap verebilirlik ve şeffaflık hakkında temel soruları gündeme getiriyor.