Çin, doğalgaz alışverişi kriz olmamasına rağmen depolama yapıyor. Yetkililer, ithalatçıların küresel bir enerji krizi hafifledikten sonra bile anlaşmaları sürdürmesinden memnun.
Politika yapıcılarla toplantılar yapan kişilere göre, hükümet, yüzyılın ortalarına kadar enerji güvenliğini desteklemek için devlete ait alıcıların uzun vadeli sözleşmeler imzalama ve hatta ihracat tesislerine yatırım yapma çabalarını desteklemeye devam ediyor.
Ülke, 2023’te dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatçısı olma yolunda ilerliyor. Çin, bir yandan ekonomik büyümeyi hızlandırmaya çalışırken bir yandan da enerji kesintilerinin tekrarlanmasını önlemek için geleceğe iyi bakıyor.
Asya ülkesinden doğalgaz depolanması
Uzun vadeli LNG kontratları cazip çünkü sevkiyatlar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra gazın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı spot piyasaya kıyasla nispeten sabit bir fiyattan vaat ediliyor. Şangay’daki Trident LNG’de küresel ticaret ve danışmanlık başkanı Toby Copson,
Enerji güvenliği Çin için her zaman bir öncelik olmuştur. Portföylerinde bol miktarda arz olması, gelecekteki oynaklığı yönetmelerine olanak tanıyor. Daha fazlasını görmeyi beklerdim.
Çin, ABD ile ilişkileri düzeldikten sonra 2021’de uzun vadeli sözleşmeler için baskı yapmaya başladı. İthalat geçen yıl kısmen Covid kısıtlamaları nedeniyle zayıflayan talep nedeniyle düşerken, Çinli alıcılar Ukrayna’nın işgalinin Avrupa’ya giden boru hattı gazını kesmesinin ardından yeniden yükselişe geçti.
Bunun sonucunda ortaya çıkan yüksek fiyatlar ve süper soğutulmuş yakıt için küresel rekabet, istikrarlı tedarik ihtiyacı konusunda hızlı bir ders verdi. Çin’in enerji güvenliğine yönelik çabalarının bir kısmı, daha fazla jeopolitik bozulmaya karşı bir tampon olarak çeşitli ülkeler arasındaki ithalatı çeşitlendirmek.