Amerika Birleşik Devletleri’nin üç büyük bankasının iflas etmesinin ardından, ortaya bazı söylentiler çıktı. Yabancı basın ve dış kaynaklara göre krizin henüz bitmediğine dair iddialar var. Birkaç piyasa gözlemcisi ülkedeki bankacılık krizinin devam ettiğini ima ediyor.
Bank of Amerika, Federal Deposit Insurance Corporation’ın (FDIC) mali devin ilk çeyreğin kapanışına kadar 100 milyar doları aşan kağıt kayıplarına maruz kaldığını bildirmesiyle son zamanlarda önemli bir ilgi topladı.
ABD bankaları, bazı tahminlerin 1,7 trilyon dolara varan yüz milyarlarca gerçekleşmemiş zararla boğuştuğu için bankacılık sektörü inceleme altında olmaya devam ediyor. Dikkatler özellikle yaklaşık 2,39 trilyon dolarlık tahmini bilançosuyla ABD’nin en büyük ikinci finans kurumu olan Bank of America’ya çevrildi.
Bank of Amerika zararın pençesinde mi?
Son zamanlarda FDIC, Bank of Amerika’nın yaklaşık 109 milyar dolarlık bir zararla karşı karşıya olduğunu gösteren veriler yayınladı. Faiz oranlarının düşük olduğu ve fonlara kolayca erişilebildiği Covid-19 salgını sırasında Bank of America, görünüşe göre ABD devlet tahvilleri gibi varlıklara önemli bir yatırım yaptı.
ABD Federal Rezervi, uyumlu para politikalarından niceliksel sıkılaştırmaya geçerek 16 yılın en yüksek federal fon oranını uyguladı. Financial Times (FT) tarafından bildirildiği üzere FDIC verilerine göre, Bank of America’nın zararları, bankanın ilk çeyreğin sonunda ülke bankaları tarafından tutulan 515 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zararın beşte birini elinde tuttuğunu ortaya koyuyor. Butik komisyoncu Odeon Capital’in baş stratejisti Dick Bove, FT’ye şu yorumu yaptı:
Bank of America CEO’su Brian Moynihan, bankanın operasyonlarını yönetmede olağanüstü bir iş çıkardı, ancak bankanın bilançosuna bakarsanız, bu bir karmaşa içinde olduğu görülebilir.
Bank of America’nın hisseleri son 30 günde ABD doları karşısında %3’lük bir artış görmesine rağmen, altı aya yayılan istatistikler bankanın hisselerinde %13’ün üzerinde bir düşüş olduğunu vurguluyor.
Bank of Amerika gibi finansal kuruluşlar, 2008’de kaydedilen rekor zararlardan çok daha fazla gerçekleşmemiş zararlara maruz kaldılar. Sorunlu bilançolar, Silicon Valley Bank, Signature Bank ve First Republic’in yaşadığı mali çalkantının arkasındaki itici güç oldu.