Borsa İstanbul’da son hafta banka hisselerinde ciddi bir yükseliş yaşandı. Türkiye’nin risk primindeki düşüş, Moodys’ten gelen açıklamalar, yabancı alımların sürüyor olması gibi etmenler, yükselişi getiren unsurlar oldu.
Hürriyet Gazetesi yazarı Zeynel Balcı, son hafta ciddi bir yükseliş trendi gösteren Borsa İstanbul’u değerlendirdi.
Banka hisselerindeki ciddi yükselişin arkasındaki nedenleri aktaran Balcı’nın yazısı şöyle:
Piyasalarda iyimserlik korunuyor. Geçen hafta yüksek hacimli ve dalgalı bir seyir yaşandı. Perşembe günü işlem hacmi rekoru kırılırken, Borsa İstanbul’da mayıs ayının son günlerinden itibaren yüzde 70’i aşan çıkış hareketi, kâr satışlarıyla karşılaştı. İşlem hacminin yüksekliği, yeni katılımların devam ettiğini gösteriyor. Yön konusunda son günlerde banka hisseleri lokomotif işlevi görüyor.
Borsanın banka hisselerini öne çıkarmasının nedenlerine bakarsak; derin ve likit olması, yabancıların ağırlıklı olarak bu sektörde yer alması, bilanço performanslarının olumlu görülmesi, teknik açıdan primli görülmekle birlikte düşük fiyat kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranları gibi değerleme yöntemlerine göre pahalı görülmemesi (tavsiye değildir) gibi gerekçeleri saymak mümkün.
Banka hisselerinde ivme kazanan çıkış hareketi BIST100 Endeksi’ni yukarı taşırken perşembe günü gelen satışlar genele yaygınlık gösterdi. Cuma günü ise banka hisseleri zayıftı fakat sanayi hisselerinde daha yüksek primler vardı. Bu durum hisse değişimi izlenimi verdi. Bir bakıma bayrak değişimi gibi. Borsayı bu seviyelere taşıyan temel gerekçe olarak yüksek enflasyon ve hisse senetlerinin önemli bir alternatif olması güçlü etkisini koruyor. Ayrıca piyasa bozucu bir haber akışı yok.
PARA NEREYE GİDECEK
Bir de son günlerde “Borsada satış yaptık parayı nereye götüreceğiz” sorusu fazlaca sorulur oldu. Gerçi büyük para akışkandır, kendine bir yol ve adres bulur ama alternatif piyasaların durumu da malum. Borsa dışındaki yatırım araçlarının seyrinde son dönemde bir ivme kaybı ve yavaşlama var. Yılın ilk yarısına ait bilançoların açıklanmasıyla daha seçici hisse hareketleri öne çıkmaya başladı.
Türkiye’nin risk primindeki (CDS) düşüş eğiliminin sürmesi ve 400 seviyesinin altına çekilmesi, Moody’s’den gelen “Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” açıklaması, Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının sürüyor olması Türkiye’ye dış finans çevrelerinin bakışı açısından olumlu gelişmeler. Diğer yandan Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) yayınladığı verilere göre; Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalara fon akışının Temmuz’da sürdüğü açıklandı. Tüm bunlarla birlikte Borsa İstanbul’da olumlu hava sürebilir.
BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ KORUNUYOR
Borsada dalgalı seyirle birlikte çıkış trendi sürüyor. Gelen kâr satışları alım yönünde kullanıldı. İlk destekler 7.500 ve 7.400-7.300 seviyelerinde. 7.400-7.300 daha önemli. Bu seviyelerin üzerinde çıkış trendi korunabilir. İlk dirençler ise 7.770 ve 7.850 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda sonraki dirençler 8.000 ve 8.500. Endekste kâr satış denemelerine rağmen çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Ancak direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.