Hindistan’da başlayan G-20 zirvesinin açılış konuşmasını yapan Başbakan Narendra Modi’nin önündeki ülke plaketine Hindistan yerine “Bharat” yazıldı. Hindistan hükümeti, yeni adlarını ilk kez kullandı.
Anayasanın ilk maddesi “Hindistan, yani Bharat, bir eyaletler birliğidir” diyor. Hintçede ülkenin adı Bharat olsa da İngilizce metinlerde her zaman India (Hindistan) tercih ediliyordu. Fakat Başbakan Narendra Modi’nin hükümeti bu geleneği değiştiriyor. Düzenlenen G-20 zirvesi davetiyelerinde de Bharat Cumhurbaşkanlığı ifadesi kullanıldı. ASEAN-Hindistan zirvesi hakkındaki bir basın açıklamasında ise Narendra Modi, Bharat Başbakanı olarak anıldı.
BHARAT NEDİR?
Hint edebiyatında Himalaya Dağları ve okyanuslar arasında kalan bölgeye Bharatvarsh denir. Hint mitolojisine göre Bharata, Delhi’nin doğusundaki Hastinapura’nın kralıydı ve bütün ülkeyi fetheden adil bir kral olarak görülüyordu. En eski Hindu metni Rig Veda’da ise Bharata bir topluluğun adı olarak kullanılıyor. Bharata’nın Sanskrit dilindeki anlamı aynı zamanda besleyen toprak anlamına geliyor. Daha sonra Hindistan Başbakanı olacak Jawaharlal Nehru 1927 yılında “Hindistan Bharata’dır, Hinduların kutsal toprağıdır” diye yazmıştı.
YENİ İSME TEPKİLER
Başbakan Narendra Modi 2014’ten beri ülkenin başında. Partisi BJP, pek çok eyaletin yönetimini de elinde tutuyor. Sağcı partisinin, Hindistan’ın bir Hindu ülkesi olması gerektiğini düşünen Ulusal Gönüllüler Birliği (RSS) adlı örgütle yakın bağları bulunuyor. Bu örgüte gençliğinde giren Modi, örgüt içinde hızla yükselmişti. RSS, bağımsız Hindistan’da üç kere yasaklandı. İlki, 1948’de Mahatma Gandhi’nin öldürülmesinin ardından örgütün bu suikastten sorumlu tutulması sonrasındaydı. Hindu milliyetçisi grupların Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesine katkısı epey azdı. Modi hükümeti 18-22 Eylül tarihleri arasında parlamentoda konu hakkında özel bir oturum düzenlenmesini kararlaştırdı.
Muhalif siyasetçiler ve yorumcular ülke adının bu tarihlerde resmen değiştirilebileceğini düşünüyor. Bu oturum aynı zamanda Hindistan’ın yeni parlamento binasındaki ilk oturum olacak. Binanın duvarlarından birinde yer alan Büyük Bharat haritasında, komşu ülkeler Pakistan, Nepal, Bangladeş, Sri Lanka ve Myanmar’ın yanı sıra Afganistan’ın da bir kısmı yer alıyor. Bu ülkeler, bu haritanın kullanılmasını protesto etti. Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisinden siyasetçi Shashi Tharoor “Bharat ülkenin iki resmi adından biri ve bunun kullanılmasına karşı değiliz fakat umarım hükümet India (Hindistan) adının kullanımını tamamen bırakacak kadar ahmak değildir. Bu ismin yüzyıllardır büyüyen bir marka değeri var” diyor.
NARENDRA MODİ KİMDİR?
17 Eylül 1950 yılında Gujarat ‘ın küçük bir kasabasında doğdu. O zamanlar ailesi fakir olan Modi, Gujarat Üniversitesi’ni bitirdi. 2014 Hint genel seçimlerinde belirleyici bir zafer ile Bharatiya Janata Partisi (BJP) lideri olduktan sonra Hindistan Başbakanı olan Hint bir politikacı. Lok Sabha’nın üyesi olup Varanasi ve Vadodara seçmenleri arasından seçilmiştir. Gucerat Eyaletinin 14. Başbakanıdır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’nde ülke liderleriyle bir araya geliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18’nci G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde “Tek Dünya” temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunun ardından BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü.
Görüşmede, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ikili ilişkiler, mevcut iş birlikleri alanlarının geliştirilmesi için atılacak adımlar ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zafer Çubukçu da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında, Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan kıtalar arası gayri resmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi.
Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki görüşmede, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ve Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro yer aldı.
“BARIŞ VE REFAHI GÜVENCE ALTINA ALMADA YETERSİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, 10 yıl önce oluşturulan MIKTA’nın ortak vizyon ve değerler temelinde önemli mesafe kat ettiğini vurgularken, mevcut küresel sistemin ve uluslararası kuruluşların dünyada barış, güvenlik ve refahı güvence altına almada yetersiz kaldığının görüldüğüne işaret etti.
Erdoğan, ayrıca terörizm, İslam düşmanlığı gibi yayılan problemlerin daha adil bir dünyanın inşa edilmesi için MIKTA’nın sorumluluğunu artırdığına dikkati çekti.
Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik etti.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, GÜNEY KORELİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirve kapsamında Güney Koreli mevkidaşı Yoon Suk-Yeol ile bir araya geldi.
Türkiye-Güney Kore ikili ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, mevcut ilişkileri geliştirecek adımlar ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.