Avrupa’nın en büyük para yöneticileri, ECB’nin faizleri daha da artıracağını öngörüyor.
Avrupa’da yüksek enflasyon, sorun olmaya devam ediyor. Avrupa’nın en büyük para yöneticilerinden bazıları, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını artırmaya son verdiğine dair iddialarının hatalı olduğunu söylüyor.
Legal & General Investment Management, Vanguard Asset Management ve Robeco Group’a göre, net bir enerji ithalatçısı olarak Avrupa, Orta Doğu’daki krizin tırmanması durumunda, özellikle artan fiyatlara maruz kalacak ve piyasalar buna yanıt olarak ilave sıkılaştırma olasılığını hafife alıyor.
Avrupa, diğer piyasalara kıyasla daha kırılgan
Bloomberg’den Alice Atkins ve Alice Gledhill’in haberine göre, Avrupa’nın büyük para yöneticileri, Orta Doğu’daki savaşın tırmanması durumunda, enflasyonun yeniden yükselebileceğini ve bunun da ECB’nin faiz artırımlarına kapı aralayacağını düşünüyor. Bunun ise kısa vadeli devlet tahvillerini özellikle savunmasız bırakması bekleniyor.
Bu görüş, ECB’nin bu hafta fiilen durakladığını ve bir sonraki toplantıda 25 baz puanlık bir artış ihtimalinin yalnızca yüzde 10 olduğunu gösteren swap fiyatlamalarıyla çelişiyor. ABD’de swaplar, Fed’den bir çeyrek puanlık faiz artırımı ihtimalinin yüzde 40 olduğunu gösteriyor.
Legal & General’ın faiz oranları ve enflasyon stratejisi başkanı Christopher Jeffery, “Avrupa, diğer gelişmiş piyasa bloklarından daha fazla kırılganlığa sahip. ECB, hedefi aşma ihtiyacını hissedebilecek bir konumda” diyor.
Jeffery, aynı zamanda, ECB Başkanı Christine Lagarde ve meslektaşlarının, enerji fiyatları yükselişini sürdürse bile, bir artışın ekonomik etkisini dikkatli bir şekilde tartmaları gerekeceğinin altını çiziyor. İtalya’nın borç yükü, AB’nin üçüncü büyük ekonomisini daha sıkı politikalar karşısında özellikle kırılgan hale getiriyor.
Ters faktörler
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıdan bu yana daha büyük bir karmaşa yaşanacağı korkusu Brent ham petrolünü yüzde 10’dan fazla artırdı. Panama Kanalı gibi önemli nakliye rotalarındaki aksamalar ve temel gıda maddelerinin tedarikini olumsuz etkileyen aşırı hava koşulları, Avrupa enflasyon rakamlarını sıcak tutabilecek faktörlere katkıda bulunuyor.
ECB’nin tek başına fiyat istikrarı yetkisi, Avrupalı politika yapıcıların artan enerji maliyetleri karşısında faiz artırımına gitme olasılığını da artırıyor. Fed’deki meslektaşları ise maksimum istihdamı teşvik etmenin yanı sıra fiyatları kontrol altında tutmakla suçlanıyor.
Vanguard’ın uluslararası faiz oranları başkanı Ales Koutny, ECB’nin faiz oranlarını sabit tutacağını öne süren piyasa fiyatlandırmasına katılıyor ancak yatırımcıların gelecek aylarda daha fazla sıkılaştırma olasılığı konusunda fazlasıyla kayıtsız olduklarını söylüyor. Koutny, “Piyasa, ECB’nin bir faiz artırımı daha yapma şansını düşük fiyatlıyor. Geçen haftaya kadar Fed için de durum aynıydı” diyor.
İtalya ve kötüleşen mali durumu
Artışlara ara verilmesini destekleyen argümanlardan biri, İtalya’nın büyümenin duraklaması nedeniyle kötüleşen mali durumu. İlave sıkılaştırmanın İtalya ekonomisi üzerinde baskı oluşturabileceği ve ülkenin risk primini daha da yükseğe çıkararak borç krizi riskini doğurabileceği öngörülüyor.
ECB Yönetim Konseyi üyesi Gabriel Makhlouf, bu ayın başlarında İtalya’nın tahvil getirisi farkının ‘kesinlikle yetkililerin çok odaklanacağı bir konu’ olduğunu dile getirdi. İtalya ile Almanya’nın 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark, yakın zamanda geniş çapta izlenen bir seviye olan 200 baz puanın üzerine çıkmış durumda.
Commerzbank’tan Christoph Rieger liderliğindeki derecelendirme stratejistleri ise şöyle yazıyor: “Euro Bölgesi ekonomisi zaten zor durumdayken ECB muhtemelen ağrı eşiğine Fed’den çok daha yakın. ECB faiz oranlarının zirvede olduğunu tahmin ediyorlar.”
Ancak artışların aşırı olmadığına inananlar, diğer faktörlerin de altını çiziyor. Robeco’nun çoklu varlık stratejileri başkanı Colin Graham, Çin’in ekstra teşvik önlemlerinin de bölgede yeni fiyat baskısını tetikleyeceğini söylüyor. Graham, “Kesinlikle ECB’nin faiz oranlarını daha fazla artırması gerektiğini düşünüyoruz. Enflasyon henüz kontrol altına alınamadı” diyor.