Orta Doğu’da artan gerilim, İsrail Merkez Bankası tarafından ekonomik büyüme için bir risk olarak görülüyor. Banka yetkilileri, savaşın maliyetinin yılın son çeyreğinde ülkenin ekonomisini etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
İsrail merkez bankası, Gazze’deki çatışmanın tırmanmasından kaynaklanan riskler nedeniyle ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Revize edilen tahminlere göre gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), savaşın ülkenin büyümesi üzerinde baskı oluşturması nedeniyle her iki yıl için bu yıl yüzde 2,3 artacak. Bankanın Temmuz ayındaki yüzde 3’lük tahmininde geri çekilme dikkat çekti.
Düzenleyici, politika yapıcıların şekelin 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından onu desteklemeye odaklanması nedeniyle faiz oranlarını değiştirmemesine rağmen, daha geniş bir savaşın politikasını daha da etkileyeceği konusunda uyardı.
SAVAŞA GÖRE PARA POLİTİKASI
Merkez bankası gösterge faiz oranını 2006 sonundan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,75’te tuttu.
Banka, “Piyasaları desteklemeye devam etmek amacıyla faiz patikası ve ek para politikası; savaştaki gelişmelerin yanı sıra ekonomik aktivite ve enflasyon dinamiklerine ilişkin veriler de dikkate alınarak belirlenecek.” dedi. İsrail güvenlik güçleri ile Gazze’deki Filistinli silahlı gruplar arasındaki çatışmanın alevlendiği 7 Ekim’den bu yana İsrail şekeli her geçen gün değer kaybediyor.
SAVAŞIN MALİYETİ DE AĞIR OLACAK
Düzenleyici, büyük bir enflasyon riskini temsil eden şekeldeki değer kaybının yanı sıra, tüketicinin mal ve hizmet talebini kısıtlayacak büyük bir ekonomi kesintisi konusunda uyardı. Seferberlik sonrası işgücü sıkıntısı ve altyapının tahrip olması nedeniyle hem talebin hem de arzın kısıtlı kalması bekleniyor.
Savaşın maliyetini de hesaba katan İsrail, hükümetin savaş zamanı için büyük bir teşvik programı planlaması nedeniyle bu yıl GSYİH’nın yüzde 3,5’ine ulaşmasını beklediği bütçe açığı tahminlerini de yukarı doğru revize etti.