Özellikle kalıtsal hastalık riskiyle dünyaya gelecek olan doğmamış bir çocuğun kromozomlarını manipüle etmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir, ancak bunların hepsi oldukça tartışmalıdır ve etik kaygıları artırmaktadır. www.ozelgundem.com olarak insanlarda tepki yaratan şu çalışmalara ulaştı:
Gen düzenleme: Bu, bilim insanlarının embriyolar da dâhil olmak üzere canlı bir organizmanın DNA’sında kesin değişiklikler yapmasına olanak tanıyan bir tekniktir. CRISPR, genetik kusurları düzeltebilen veya yeni özellikler kazandırabilen gen düzenlemenin en iyi bilinen örneğidir. Bununla birlikte, embriyolar üzerinde gen düzenlemesinin kullanılması, istenmeyen sonuçların ortaya çıkma potansiyeli, gelecek nesiller üzerindeki etkisi ve “tasarım bebekler” yaratma olasılığı da dâhil olmak üzere birçok etik endişeyi gündeme getirmektedir.
Preimplantasyon genetik tanı (PGD): Bu, embriyoları rahme yerleştirilmeden önce genetik bozukluklar açısından test etmek için in vitro fertilizasyonda (IVF) kullanılan bir tekniktir. PGT, genetik bir bozukluğu aktarma riski taşıyan embriyoları belirlemek için kullanılır ve yalnızca sağlıklı embriyolar implante edilir. Bununla birlikte, “tasarım bebekler” yaratma veya engelli embriyoları atma olasılığı da dâhil olmak üzere etik kaygıları da gündeme getirmektedir.
www.ozelgundem.com sizler için farklı haberleri bir araya getiriyor.
Klonlama: Klonlama, bilim insanlarının bir organizmanın genetik olarak özdeş kopyalarını oluşturmasına olanak tanıyan bir süreçtir. İnsan embriyolarının klonlanması şu anda mümkün değildir, ancak mümkün olsaydı, insan yaşamının bireyselliği ve benzersizliği üzerindeki etkisi de dâhil olmak üzere birçok etik kaygıyı gündeme getirecektir.
Tüm bu tekniklerin şu anda çoğu ülkede ağır bir şekilde düzenlendiğini ve/veya yasaklandığını ve kullanımlarına yalnızca bilimsel araştırma amacıyla çok sınırlı ve kontrollü bir ortamda izin verildiğini belirtmek gerekir.
Kromozom Nedir?
Kromozom, hücrelerin çekirdeğinde bulunan ve DNA şeklinde genetik bilgi içeren bir yapıdır. Kromozomlar, tüm canlı organizmaların gelişimi ve işlevi için talimatları taşıyan genetik materyal olan DNA’dan ve DNA’yı paketlemeye ve korumaya yardımcı olan proteinlerden oluşur.
İnsanlarda 23 çift halinde düzenlenmiş toplam 46 kromozom bulunur. Bu kromozomlar belirli bir şekilde düzenlenmiştir ve genetik bilginin bir nesilden diğerine aktarılmasından sorumludur. Her kromozom çifti anneden miras kalan bir kromozom ve babadan miras kalan bir kromozom içerir.
Kaynak: www.ozelgundem.com