ABD ekonomisinin dirençli kalmayı sürdürmesi nedeniyle Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını en az 4 kez düşürmesi bekleniyor.
ABD’de Fed’in faizleri indireceği beklentisi başta borsalar olmak üzere piyasalarda coşkuya neden olmuş durumda. Ancak ekonominin dirençli yapısı bu sürecin sanıldığı kadar erken ve kararlı olmayabileceğini gösteriyor.
Barclays, ekonominin dirençli kalması nedeniyle Fed’in faizleri indirme noktasında temkinli davranabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
ABD ekonomisi resesyondan kaçınacak
Businessinsider’dan Filip de Mott’un haberine göre, ekonominin dirençli kalması nedeniyle Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını 4 kez düşürmesi muhtemel. Barclays, paylaştığı notta, ABD ekonomisinin gelecek yıl dirençli kalacağını ve bu durumun Fed’in faiz indirimleri konusunda temkinli davranmasını sağlayacağını söylüyor.
Elbette, konsensüs tahminleri ekonomik büyümenin keskin bir şekilde yavaşlayacağını, reel GSYİH’nın yıllık bazda ilk çeyrekte sadece yüzde 0,4 ve ikinci çeyrekte yüzde 0,3 oranında büyüyeceğini, 2023’teki tahmini ortalamanın ise yüzde 2,5’tan daha düşük olacağını gösteriyor.
İstihdam kazançları da önemli ölçüde azalacak ve enflasyonun Fed’in 2024’teki yüzde 2 hedefinin çarpıcı seviyesine düşmesi bekleniyor. Yine de bu, olasılık yüksek kalsa da ABD’nin resesyondan kaçınacağı anlamına geliyor.
Barclays, fikir birliği görüşünü özetleyerek şunları söylüyor:
“Fed’in 2024’ün ikinci çeyreğinde önemli bir genişleme döngüsüne başlaması bekleniyor, piyasaların ekonomi konsensusuna göre ise bu tahmin daha agresif seyrediyor. 2024’te 100 baz puanlık, 2025’te 100 baz puanlık ve 2026’da da daha faiz indirimi yaparak yüzde 2,75 – 3’lük sabit orana ulaşacak.”
Bu, Fed’in gelecek yıl 25 baz puanlık dört faiz indirimi yapacağı anlamına geliyor. Bu arada, ING’deki analistler, ekonomi yavaşladığında Fed’in gelecek yıl 6 faiz indirimi yapacağını tahmin ediyor, bu da 150 baz puana karşılık geliyor. UBS ise, yavaş ekonomik büyümenin FED’i 2024 yılı sonuna kadar 275 baz puanlık faiz indirimine sürükleyeceğini söyleyerek daha da agresif kesintiler öngörüyor.
Enflasyonun yükselişi önlenemeyebilir
Barclays ise piyasaların ekonominin dayanıklılığının devam etmesi konusunda fazla kötümser olduğunu ve bunun enflasyonun yükselişini önleyemeyebileceğini söylüyor. Paylaşılan notta, PCE’nin yüzde 2,5’luk enflasyona doğru gidişatının ekonomide her şeyin olumlu gitmesini gerektireceği ancak GSYİH’da daha fazla yükselişin bunu hayal kırıklığına uğratabileceği ifade ediliyor.
Bu arada, fazla tasarruflar düşme eğiliminde olsa da hâlâ tüketici harcamalarını destekleyecek kadar yüksek seyrediyor. Ekonominin dayanıklılığının devam etmesinin, ABD tahvil getirileri üzerinde de baskıyı geri getirmesi bekleniyor. 10 yıllık Hazine tahvili 2024 yıl sonu itibarıyla ortalama yüzde 4,5 seviyesinde olacak. Bu oran şu anki yüzde 4,3’ün biraz altına karşılık geliyor.
Hazine tahvillerinin ayrıca, geçen çeyrekte tahvil piyasasında yaşanan çöküşte açıkça ortaya çıkan, yeni risk faktörlerinden de etkilenmesi bekleniyor. Bunlar arasında Hazine varlıklarında aşırı arz, artan federal açık ve geleneksel piyasa alıcılarının kaybı yer alıyor.
Seçilen yeni ABD başkanının maliye politikasına nasıl yaklaşacağı göz önüne alındığında, ABD başkanlık seçiminin sonucunun, uzun vadeli getirilerin nerede olacağı konusunda önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.
Barclays şöyle yazıyor:
“Beyaz Saray ve Kongre’yi tek bir parti kontrol edecek gibi görünürse, bu, daha yüksek harcamalar veya daha düşük vergiler yoluyla mali genişleme olasılığını artırıyor olarak kabul edilecektir. Bu da gelecek 10 yılda 10 yıllık getirilerin gerçeğe uygun değerinin 25-50 baz puan artacağı anlamına gelir.”