Borsa İstanbul, bayram sonrasındaki kısa haftayı 10 bin 771 puandan tamamladı. Bu hafta Cuma günü Türkiye’nin gri listeden çıkışına karar verilmesi halinde borsada kartların yeniden karılacağını söyleyen uzmanlar, yılın geri kalanında BİST 100 Endeksinde 15 bin puana kadar bir yükseliş bekliyor.
Haziran ayını kapatmaya hazırlanan Borsa İstanbul yılın ilk yarısında yüzde 40’ı aşan bir getiriye imza attı. Yılın ilk yarısında zor günler geçiren endeks, yıla 7 bin 412 puandan başlamıştı. Borsayı negatif etkileyen birçok etmene rağmen endeks 10 bin 899 puanla tüm zamanların zirvesine yükseldi. Ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle enflasyon beklentilerinin Merkez Bankası tahminlerine yakınsamaya başlaması ve dolar kurunda yaşanan stabil seyrin de etkisiyle yabancı yatırımcıların Türk Lirası varlıklara ilgisinin arttığı bir dönemi geride bıraktık. Yıla 292 puandan başlayan Türkiye’nin 5 yıllık risk primini gösteren CDS puanı da şu sıralar 268 puan seviyesinde bulunuyor. Yılın ilk yarısında S&P ve Fitch Türkiye’nin notunu yükseltirken Moody’s ise görünümü durağandan pozitife çıkarmıştı. Uzmanlar yılın geri kalanında yeni not artırımları olabileceğini söylüyor.
GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞ SONRASI NELER OLACAK?
Tüm bu etkenlere ek olarak 28 Haziran’da karara bağlanacak olan Türkiye’nin gri listeden çıkışı sonrası TL varlıklara ilginin artabileceğini söyleyen uzmanlar, Borsa İstanbul’da yeni rekorların kırılabileceğine dikkat çekiyor. Borsada kartları yeniden dağıtma gücüne sahip bir gelişme olarak görülen gri liste kararı 28 Haziran tarihinde netliğe kavuşmayı bekliyor. Türkiye’nin Ekim 2021’den beri dahil olduğu gri listeden çıkarılmasıyla beraber ortodoks politikalara geçiş süreciyle gelen yabancı yatırımcıların Türkiye’ye sermaye akışlarında ivmelenme görülmesi bekleniyor.
Ayrıca gri listedeki ülkelere uygulanan politikaların kaldırılması ithalat ve ihracatçı şirketleri pozitif anlamda etkileyebilir. Diğer taraftan yabancı sermaye yoluyla start-up fonlamalarında artış gözlemlenebilir. Tüm bunların yanında yabancı sermaye akışının hızlanmasıyla beraber Türk Lirası’nın istikrarı enflasyonla mücadelede önemli rol oynayabilir. Hem yabancı sermaye akışının hızlanmasıyla beraber cari açık tarafındaki olumlu gelişmeler, hem de Türk Lirası’na artan teveccüh ile beraber kurun enflasyonla mücadelede etkin rol oynaması politika faizinin daha erken indirilmesine sebep olabilir.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, bayram sonrasındaki kısa haftanın son gününü yüzde 0,29 değer kazancıyla 10.771,36 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 31,43 puan artarken, toplam işlem hacmi 97,4 milyar lira oldu. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.800 ve 10.900 seviyelerinin direnç, 10.700 ve 10.600 puanın destek konumunda bulunuyor. Ayrıca konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar Türkiye’nin gri listeden çıkması halinde endeksin 15 bin puana doğru bir yolculuğa başlayacağı görüşünde.
GÖZLER FAİZ KARARINDA OLACAK
Uzmanlar, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin temkinli açıklamaları ve Avrupa’daki seçim belirsizliklerinin etkisiyle küresel piyasalarda risk iştahının azaldığına dikkat çekiyor. Bu hafta yurt içinde reel kesim güven endeksi, imalat sanayi kapasite kullanım oranı, ekonomik güven endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararı ve dış ticaret dengesinin izleneceğini ifade eden uzmanlar, yurt dışında ise ABD’de büyüme, kişisel gelir ve harcamalar, Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, Japonya’da işsizlik oranı ve sanayi üretimi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getirdi.
BORSADA PORTFÖY DEĞERİ 5 AYDA YÜZDE 41 ARTTI
Mayıs sonu itibarıyla tüm yatırımcıların portföy değeri geçen yılın sonuna göre yüzde 41 artışla 5 trilyon 849 milyar 412 milyon liraya yükseldi. Yerli yatırımcıların payı 3 trilyon 564 milyar 599 milyon lira ile toplam portföy değerinin yüzde 61’ini oluşturuyor. Söz konusu portföy değeri içerisinde yabancı yatırımcının payı ise yüzde 39’larda. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, Borsa İstanbul’da bulunan yerli yatırımcıların sayısı Aralık 2023’e göre yüzde 9 artışla 8 milyon 296 bin 305’e ulaşırken, yabancı yatırımcıların sayısı 31 bin 945 oldu. Borsa İstanbul’da 1 milyon lira ve üzeri portföye sahip yatırımcıların sayısı yılın ilk beş ayında yaklaşık yüzde 30 yükselerek 243 bin 254 kişiye ulaştı.
NOT KARARLARI YILA DAMGA VURDU
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ocak ayında Türkiye’nin kredi notunu “B3” olarak teyit ederken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de mart ayında Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltmiş, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı. S&P de ülke kredi notunu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. Uzmanlar S&P, Fitch ve Moody’s’in pozitif not görünümlerinin not artışlarının devamının habercisi olduğu görüşünde.
Kaynak: Dünya / Birol Bozkurt