Bildiğiniz gibi www.borsaon.com olarak sizlerle her pazar okuduğumuz ve beğendiğimiz kitapları paylaşıyoruz. Bugün sizlerle paylaşacağımız kitap ise bir hayli sıra dışı. Bir gezi kitabından çok daha fazlası diyebileceğimiz bir şaheser.
“Her şey vaktini bekler” der Şems-i Tebrizi. Gerçekten öyledir. Ömrümüzün büyük bir kısmında gerçekleşmesi için beklediğimiz olaylar bir anda gerçek olur. Hakkı Tatar’ın da ata topraklarına dönmek için beklediği vakti bulduğunda ortaya çıkardığı bir kitap: “Sarı Nehrin Unutulan Çocukları: Salurlar”
İş seyahatleri zamanla Hakkı Tatar’ı hep hayal ettiği ve özel bir ilgi duyduğu ata topraklarına yönlendirmiş. Atalarının yaşadığı toprakları defalarca ziyaret etmesine rağmen bu kadim topraklara bir kez daha yolculuğa çıkıyor Haluk Tatar. Bu defa yanına bizleri de katarak. Şunhua’da yaşayan ama herkesin tanımadığı Salur Türkleri’ni ziyaretine tanıklık ediyoruz. Şunhua, Çin’in Tibet Platosu’nda Çinghay bölgesinde yer alıyor. Xi’an’dan başlayan yolculuğunda tarihi ve bugünü harmanlayan Haluk Tatar bizi muhteşem bir keşfe çıkarıyor. Bölgedeki gezileri sırasında ziyaret ettiği müzelerde gördüğü ok kutularının üzerindeki motiflerin Anadolu ve Türkistan’daki halı motifleri ile benzemesi bölgenin tarihte bir zamanlar Hun İmparatorluğu egemenliğinde olduğunun kanıtı.
Gezinin esas amacı ise Salur Türkleri elbette. Bölgede neredeyse bin yıldır yaşayan Salur Türkleri hakkında bugüne kadar hiç kimse bir araştırma yapmamış. Hakkı Tatar kitabıyla Semerkant’tan gelip bu muhteşem güzellikteki sarı nehrin kenarına yerleşen Salur Türkleri’ne haklarını teslim ediyor.