Küresel borsalardaki satış dalgası devam ediyor. ABD borsalarında kilit bir teknik seviyenin kırılması da ihtimaller arasında.
Eylül ayı tarih boyunca borsaların zayıf performans gösterdiği bir dönem olarak bilinir. Ayın başlangıcından bu yana hisse senetlerinin gösterdiği performans bu ünü haklı çıkaracak nitelikteydi. Amerikan borsalarındaki düşüşler perşembe günü de devam etti. S&P 500 Endeksi %0,3, Dow Jones Endeksi %0,5 geriledi.
Barron’s’un haberine göre endeksler teknik seviyeleri kıracak derecede geriledi. Söz konusu teknik seviyeler borsaların ne yöne gittiğine dair fikir edinmek amacıyla fiyatların, grafiklerin ve diğer metriklerin incelenmesi sonucu bulunur. Teknik seviyeler birçok yatırımcıya batıl inanç gibi gelse de teknisyenler borsalara ilişkin grafiklerin arz ve talep hakkında kritik bilgiler sağladığını ve özellikle de borsaların dalgalı olduğu dönemlerde temel verilerden daha önemli olabileceğini savunuyor.
Habere göre şu anda da buna benzer bir durum yaşanıyor olabilir. S&P 500 Endeksi salı günü %2,1 düştüğünde 5444,48 puan olan 50 günlük hareketli ortalamasının hemen altına, 5444,33 puana geriledi. Ardındansa yükselişe geçerek 5528,98 puanda kapandı. S&P 500 Endeksi Çarşamba günü 5.503,66 puana gerilediğinde hareketli ortalama yeniden devreye geldi. Endeks 5.520,07 puanda kapanarak 50 günlük ortalamadan güvenli bir uzaklığa yerleşti.
Perşembe günü ise tarih yeniden tekerrür etti. S&P 500 Endeksi akşam seansının başlangıcında 5.480,54’e kadar düştü. Ancak şu anda 5.506,61 seviyesinde olan 50 günlük hareketli ortalamanın altında kalan endeks yükselişe geçerek kapanışta 5.503,41 puana geri döndü.
Hareketli ortalamada bir kırılma yaşanıp yaşanmayacağı borsaların kapanış sonrasında
Broadcom’un bilançosuna nasıl tepki vereceğine bağlı olacak. Çip üreticisi bilanço tahminlerini aşarken elde edilen satış rakamları beklentilerin altında kaldı. Hisse senetleri mesai sonrası vadeli işlemlerde %4,8 düştü.
Barron’s haberine göre Mizuho’dan Jordan Klein söz konusu piyasa hareketlerinin kısa vadede ayı, uzun vadede boğa piyasası modeliyle uyumlu olduğunu beliriyor. Klein, “Bu orta uzun vadeli bir model gibi gözüküyor ve her hafta daha da zorlaşıyor. Bu satış devam ederse ağustos ayının ikinci yarısında uzun vadeli pozisyonlar için daha iyi bir ortam yaratacaktır” ifadelerine yer verdi. VanEck Yarı İletken ETF’si vadeli işlemelerde %0,6 düşüşteydi.
Bugün açıklanacak istihdam verileri ise piyasalar için çok daha önemli bir veri seti niteliğinde. Borsaların istihdam verilerinin beklentileri aşmasına veya kaçırmasına nasıl tepki vereceği belli değil. Özellikle de çok küçük değişkenlerin ekonomideki tabloyu yeniden belirleyebileceği hesaba katıldığında… Tahvil piyasasının tepkilerini ölçmekse çok daha kolay olacak. UBS Küresel Servet Yönetimi Kıdemli ABD Ekonomisti Brian Rose, “Eğer Cuma günü istihdam raporu zayıf istihdam büyümesi veya işsizlik oranında bir artış gösterirse piyasalar tamamen 50 baz puanlık bir FED faiz indirimini fiyatlayabilir” dedi.
Broadcom’un hisse senetlerini halihazırda aşağı çekmesiyle 50 günlük hareketli ortalamanın kırılması daha olası gözüküyor. Fairlead Strategies’den Katie Stockton’a göre ABD borsalarının gösterge endeksi bu seviyeyi aşarsa bulut modellemelerine göre bir sonraki destek seviyesi olarak 5.430 puana çekilecek. Buradan sonraki destek seviyesi ise 5.200 puan. Diğer bir deyişle S&P 500 mevcut seviyesinden %5,5 daha düşük bir destek seviyesiyle karşı karşıya kalabilir.