ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 perşembe günü yeni bir rekor kapanışa ulaştı. Wall Street endeksleri 6 Eylül’de yayınlanan ağustos ayı istihdam raporundan bu yana kademeli bir biçimde yükseliyor. Financial Times yazarı Robert Armstrong’a göre istihdam verileri rallinin neden güçlü kaldığını açıklayacak nitelikte.
Ağustos ayı istihdam raporu yatırımcılar için endişe verici nitelikte değildi. İşsizlik oranı bir önceki aya göre düşmüştü. Ancak rakamlar 18 Eylül’de gerçekleşen 50 baz puanlık büyük faiz artışı için kapıyı aralayacak kadar zayıftı. Bu birçok yatırımcı için aynı zamanda yumuşak iniş anlamına geliyor.
Borsalar son üç haftadır sadece yükselmekle de kalmadı. Hisse senetlerindeki yükseliş yapısı da değişti. İstihdam raporu öncesindeki üç ayda borsalara öncülük eden sektörler şimdilerde ise geride kaldı. Düşen faiz oranlarından destek alan gayrimenkul, finans ve kamu hizmetleri gibi sektörler ve sağlık ve temel ihtiyaç ürünleri gibi portföy savunma sektörleri yaz boyunca kazandırdı. Teknoloji hisseleri ise geride kalmıştı.
Bu aysa borsalarda tam tersi yaşanıyor. Teknoloji hisseleri tüm hızıyla geri döndü. Ham madde ve sanayi gibi ekonomik döngüyle ilişkili sektörlerde ise patlama yaşanıyor. İki dönem arasında değişmeyen tek şey küresel talebin yumuşak kalması nedeniyle petrol fiyatının düşük tutulması ve dolayısıyla enerji şirketlerinin zayıf getiriler sağlaması.
Hisse senetleri değerlemeleri ve sermaye büyüklüğü her zaman için borsa yatırımlarında önemli bir faktör olmuştur. Armstrong’a göre son dönemde ise büyük sermayeli hisse senetleri yeniden bir adım öne geçmiş gibi gözüyor.
Birkaç ay öncesine gidilseydi ABD ekonomisinin yavaş bir şekilde soğuyacağı, enflasyonun neredeyse tamamen azalacağı ve FED’in faiz indirimlerine hızlı bir şekilde başlayacağı iyimser bir tahmin olarak görülürdü. Armstrong bu senaryoda yüksek performans göstermesini bekleyecekleri sektör modelinin de bu olmadığını konjonktürel hisselerin bu denli güçlü performansını beklemediklerini itiraf ediyor.
Son dönemde en iyi sonuçları veren yatırımlar Muhteşem Yedili teknoloji hisseleri, yarı iletkenler ve bakır oldu.
Armstrong’a göre Muhteşem Yedili’nin yüksek performansının ardında enflasyon ve faiz oranlarından daha fazlası var. Son zamanlarda yapay zeka alanındaki yatırımların devam ettiğini belirten birçok önemli haber paylaşılıyor. Bunların en belirgini ise Microsoft ve BlackRock’In Nvidia’nın desteğiyle 30 milyar dolarlık bir yapay zeka altyapı ortaklığını duyurması oldu. Bu yatırımların geri dönüşünün ne olacağı sorusu yatırımcıların aklına gelebilir. Ancak borsalar en azından şimdilik bu soruya odaklanmıyor.
Sonuç olarak Muhteşem Yedili teknoloji hisseleri son üç hafta içerisinde S&P 500 yükselişlerinin yarısından fazlasını oluşturdu. Nvidia, Microsoft, Meta, Tesla, Amazon ve Alphabet borsaların genelinden daha iyi performans gösterdi. Sadece Apple sınırlı bir miktar geride kaldı.
Nvidia harici yarı iletken hisseleri de Muhteşem Yedili’nin ardından ralli yapan ikinci sektör oldu. Bellek çipleri üreten Micron dün muhteşem bir bilanço raporu paylaştı. Şirketin en büyük gelir kalemi ise veri merkezi satışlarından elde ettiği kârlardı.
Piyasalardaki yükselişin lider sıralarında bakır varlıkları da bulunuyor. Yumuşak iniş sonrası ABD’de talebin toparlanacağını, yeşil enerji ve yapay zeka patlamasından kaynaklanan sanayi yatırım talebinin artacağını, hem veri işlem merkezlerinde hem de güneş panellerine olan ihtiyacın artacağı öngörüsü emtialar arasında bakıra olan talebi arttırdı. Çin’in ekonomiye müdahalesi de bakır için ikinci bir rüzgar oluşturdu. Perşembe günü mali teşviklerini artırdığını açıklayan Çin hükümetinin ardından bakır varlıkları %4 değer kazandı.
Tüm bunlara karşın ekonomideki yumuşak iniş beklentileri spekülatif bir yaklaşım olabilir. ABD’de ekonomik veriler sağlam olsa da, daha düşük faiz oranlarının ardından yeniden ekonomide yeniden hızlanma henüz görülmüyor. Son birkaç haftanın bilanço raporları da oldukça karışık bir tablo çiziyor.
Ev inşaat firması Lennar harika bir çeyrek geçirirken, ABD yurtiçi nakliye devi FedEx çok kötü bir performans gösterdi. Perakende devi Costco ve evcil hayvan tedarikçisi Petco da çok mütevazı bir gelir artışıyla karışık bir performans sergiledi.
Armstrong, tüketici ekonomisine daha uzaktan bağlı olan teknolojinin borsalara öncülük edeceğini öngörüyor. Borsa yazarı biraz daha düşük faiz oranları düşünda borsadaki ralliyi neyin temellendirdiğinden de emin olamadığını sözlerine ekledi.