Uzmanlar, ABD’deki seçimlerin hisse senedi piyasaları üzerinde çok az etkisi olduğunu öne sürüyor.
Seçimlerin hisse senedi fiyatları üzerinde çok az etkisi var ve yatırımcıların seçimler yerine odaklanması gereken başka alanlar bulunuyor.
Bank of America, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonucunun hisse senedi fiyatlarının yönü üzerinde çok az etkisi olması gerektiğini söylüyor.
Beyaz Saray borsaların umrunda değil
Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Bank of America stratejisti Savita Subramanian, paylaştığı notta, hisse senedi piyasalarının Beyaz Saray’ı hangi siyasi partinin kontrol ettiğiyle nadiren ilgilendiğini belirtiyor ve “Bunun yerine yatırımcıların odak noktasının doğrudan kâr büyümesi olması gerekir. Kârların hızlanması, Oval Ofis’te kimin oturduğundan çok daha önemlidir” diyor.
Dahası, Capitol Hill’deki yasa koyucuların politikaları, yatırımcıların düşündüğünden daha ters bir etki yaratıyor. Örneğin, Donald Trump 2017’de göreve geldiğinde, petrol sondajına karşı dostça tavrı nedeniyle enerji hisseleri olası bir kazanan, yenilenebilir enerji hisseleri ise olası bir kaybeden olarak görülüyordu. Bunun yerine, Trump görevdeyken enerji sektörü en kötü performans gösteren sektör oldu ve S&P 500 yüzde 83 oranında artarken bile enerji sektörü yüzde 29 oranında değer kaybetti. Bu arada, YCharts‘tan alınan verilere göre, temiz enerji sektörü Trump’ın başkanlığı sırasında yüzde 306 oranında yükseldi.
Önemli olan nüanslar
Başkan Joe Biden 2021’de göreve başladığında, birçok yatırımcı Demokratların petrol şirketlerine karşı tipik düşmanlığı nedeniyle geleneksel enerji sektörünü muhtemel bir kaybeden olarak gördü; temiz enerji hisseleri ise muhtemel kazananlar olarak görülüyordu.
Bugün ise tam tersi geçerli: Geleneksel enerji hisseleri Biden’ın başkanlığı sırasında en iyi performans gösteren sektör oldu ve yüzde 139 oranında yükseldi, temiz enerji sektörü ise yaklaşık yüzde 55 oranında düşüşle en kötü performans gösteren sektör oldu.
Subramanian, “Yönlendirilmiş politikalar bile bazen beklentilere zıt sonuçlar verdi; önemli olan nüanslar” diyor.
Borsada kârlar politikadan daha önemlidir
Bu sefer Subramanian, yatırımcıların başkanlık seçimini kimin kazanacağına bağlı olarak borsa piyasası etkilerine ilişkin beklentilerinin bir kez daha başarısız olabileceğini yineliyor.
Örneğin, Beyaz Saray ve Kongre’de Cumhuriyetçilerin zaferi Tesla hissesi için olumlu görülebilirken CEO Elon Musk’ın Trump ve Cumhuriyetçi Parti’yi sıcak bir şekilde benimsemesi nedeniyle, elektrikli araç vergi kredilerinin risk altında olması açısından da olumsuz olabilir.
Sonuç olarak Subramanian ve ekibi, Kasım ayındaki seçimi kimin kazanacağına bakılmaksızın borsaların 2025’te yükselmesini bekliyor.
Bunun nedeni, gelecek yıl S&P 500’ün hisse başına kazancında yıllık yüzde 13 oranında büyüme beklemesi ve kâr büyümesinin tarihsel olarak borsa kazançlarının en büyük itici gücü olması. Subramanian, “Kârlar politikadan daha önemlidir” diyor.