Altın rallisi yatırımcılar arasında ‘geride kalma korkusuna’ (FOMO) yol açıyor olabilir. Yükselen altın fiyatları merkez bankalarının altın alımlarını azaltmasına sebep olsa da altına olan talep rekor seviyelere ulaştı.
Financial Times’ın haberine göre Dünya Altın Konseyi (WGC) küresel altın talebinin bu yılın üçüncü çeyreğinde ilk kez 100 milyar doları aştığını belirtiyor. Söz konusu talep esas olarak yatırımcı alımlarının etkisiyle gerçekleşiyor.
Küresel altın talebinin hacmi de aynı dönemde %5 artışla 1.313 tona yükseldi ve yeni bir rekora ulaştı.
Altının fiyatı bu yıl %34 yükseldi. Haberde art arda rekorlar kıran altındaki bu yükselişin birçok nedenden etkilendiği belirtiliyor. Orta Doğu ve Ukrayna’daki çatışma ortamına bağlı endişeler yatırımcıları geleneksel güvenli liman varlığı olan altına yönlendiriyor. Küresel merkez bankalarının ABD Doları’ndan uzaklaşarak çeşitlendirme sağlama talebi ve Batılı ekonomilerin merkez bankalarındaki faiz indirimleri de altını destekliyor. Altının onsu perşembe günü itibariyle 1.780 dolardan alıcı buluyor.
WGC’nin çeyrek raporunda, “Altının performansının art arda manşetlere çıkmasıyla profesyonel ve kurumsal yatırımcılar da FOMO’dan etkilenmiş gibi görünüyor” açıklamasında bulunuldu.
FOMO, diğer bir deyişle geride kalma korkusu, altın fiyatlarındaki düşüşlerin normalden daha kısa ve daha yüzeysel olmasına neden oldu. Zira yatırımcılar daha düşük fiyatları hızlı bir şekilde satın alır hale geldi.
WGC Piyasa Stratejisti John Reade, “Düşüş durumunda altın satın almak isteyen çok sayıda kişi var. Altını pek çok kişi seviyor. Altına yatırım yapmak istiyor. Ancak her ne sebeple olursa olsun birçok kişinin yılın ilk yarısında portföylerinde altın yoktu” ifadelerine yer verdi.
Rapora göre, külçe, sikke veya borsa yatırım fonları gibi altın yatırımlarına yönelik toplam talep, üçüncü çeyrekte iki kattan fazla artarak 364 milyon tona ulaştı. Altın destekli ETF’lere girişler, art arda dokuz çeyrek ekside olmasının ardından tersine dönerek 94 tona ulaştı.
Reade’ye göre aile yatırım ofisleri ve varlıklı kimseler özellikle ABD’deki devlet tahvillerine ilişkin endişeler nedeniyle son aylarda altın satın alıyor.
Reade, “Aile yatırım ofisleri bireysel yatırımcılardan daha uzun vadeli düşünme eğilimindedir. Birden fazla neslin, torunlarının servetlerini korumayı düşünürler. Dolayısıyla özellikle ABD’de kamu borcu seviyelerinden dolayı gerçekten endişeli hale geldiler” açıklamasında bulundu.
Bununla birlikte, küresel merkez bankaları ise yaz sonunda altın alımlarını yavaşlattı ve alımlar yıllık bazda %49 düşüşle 186 tona geriledi. Bu rakam iki yılın en düşük üç aylık seviyesini işaret ediyor. WGC, mart ayından bu yana altın fiyatlarındaki keskin artışın merkez bankalarının alımlarını engellediğini söyledi.
Batılı ekonomilerde faiz oranlarını düşürülmesinin altın fiyatlarını desteklemeye devam etmesi bekleniyor. Altının doğası gereği sabit bir getirisi bulunmuyor. Dolayısıyla düşen faiz oranları altına sahip olmanın fırsat maliyetlerini düşürüyor.
WGC’ye göre, mücevher talebi yüksek altın fiyatları nedeniyle azaldı ve küresel tüketim bu çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 7 düştü. Mücevherat, küresel altın talebinin yaklaşık yüzde 40’ını temsil ediyor.
Reade altın fiyatları için, “Mutlak fiyat seviyesi, altını uzun süredir takip eden biri için akıllara durgunluk veren zirvelerde. Mücevher talebi de bundan etkileniyor” dedi.