Valiliklere ‘İçişleri Bakanlığı, Merkez/Taşra Teşkilatı Planlaması’, ‘Oy Verme Günü Alınacak Tedbirler’, ‘Oy Verme Günü ve Sonrasında Alınması Gereken Tedbirler’ ve ‘Diğer Hususlar’ konu başlıklarını içeren 61 maddelik “Seçim Tedbirleri Genelgesi” gönderildi.
Genelgede, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin yenilenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararına istinaden Yüksek Seçim Kurulunun; Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapmaya karar verdiği bilgisi de yer alıyor.
- Oy verme günü öncesinde, sırasında ve sonrasında alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:
- Görevli kurumlar arasında koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması
- Ülke çapında seçimle ilgili her türlü tedbirin gözden geçirilmesi ve takibi,
- Seçim ile ilgili olayların anlık paylaşımı,
- Seçim takvimi süresince istihbar edilen olaylara ilişkin proaktif bir şekilde tedbirler geliştirilmesi
amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Seçim Koordinasyon Komisyonu oluşturulmuştur.
Ayrıca tüm illerde vali yardımcısı başkanlığında ve valilerce belirlenecek sayıda üyeden oluşan ‘Seçim Koordinasyon Merkezi’ kurulmuştur. Bu merkezler Bakanlık Seçim Koordinasyon Komisyonu ile sürekli iletişim halinde bulunacaktır. Meydana gelen olayların anlık takip ve koordine edilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) ile 81 ilde bulunan GAMER’ler 7/24 esasına göre faaliyet gösterecektir. İçişleri Bakan Yardımcısı başkanlığında 8 ilde 81 ilimizi kapsayacak şekilde Seçim Güvenliği Bölge Toplantıları düzenleyecektir. Valiler tarafından güvenlik birim amirleri ve diğer yetkililerin katılımıyla illerde seçim güvenliği toplantıları yapılacak, önceki seçimlerde meydana gelen olaylar göz önünde bulundurularak risk analizleri çerçevesinde İl Seçim Güvenlik Planları hazırlanacak. Bu plan kapsamında tüm kolluk birimleri tam bir işbirliği ve entegrasyon içerisinde bulunularak alınan güvenlik tedbirlerinin daha geniş kitlelere iletilmesini sağlamak amacıyla yerel basın mensuplarıyla basın toplantıları düzenlenecektir.
Seçim güvenliği kapsamında; 326 bin 387 Emniyet Genel Müdürlüğü, 196 bin 197 Jandarma Genel Komutanlığı, 2 bin 800 Sahil Güvenlik Komutanlığı ve 58 bin 658 güvenlik korucusu ve 17 bin 209 gönüllü güvenlik korucusu olmak üzere 601 bin 251 personeli görevlendirilmiştir. Ayrıca kolluk birimlerine ait 73 Helikopter, 8 Uçak, 61 İHA/İKU, 6 bin 708 ZMA, 754 TOMA Aracı, 244 bot/gemi göreve hazır vaziyette bulunacaktır. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı adayları, bakanlar ile siyasi partilerin genel başkanlarının katıldıkları seçim ziyareti ve faaliyetlerinde güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirler en üst seviyede alınarak, titizlikle uygulanacaktır.