Dünya basınının gözü Türkiye’deki seçimlerde. Türkiye, dün Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti.
Dünya basını Türkiye’deki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerini izliyor. Peki, hangi basın kuruluşu Türkiye’deki seçime nasıl bakıyor?
ASSOSIATED PRESS: “ERDOĞAN’IN LİDERLİĞİ DENGEDE”
Assosiated Press’in haberine göre; Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iktidardaki yirmi yılının en büyük meydan okumasını sunan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandı.
Cumhurbaşkanlığı seçimi, 69 yaşındaki Erdoğan’a beş yıllık yeni bir görev süresi verebilir veya NATO üyesi ülkeyi daha demokratik bir yola döndürme sözü veren bir muhalefet adayı lehine onu koltuğundan indirebilir. Erdoğan, 2003’ten bu yana Türkiye’yi başbakan veya cumhurbaşkanı olarak yönetiyor.
Seçim öncesi anketler, merkez sol, laik yanlısı Cumhuriyet Halk Partisi’ne liderlik eden altı partili bir muhalefet ittifakının ortak adayı olan 74 yaşındaki Kemal Kılıçdaroğlu’na hafif bir üstünlük sağladı. Ülkenin cumhuriyet olarak kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağı seçimlerde 3,4 milyonu denizaşırı seçmen olmak üzere 64 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkını elde etti.
Türkiye’de seçmen katılımı, vatandaşların demokratik oylamaya devam eden inancını yansıtacak şekilde geleneksel olarak güçlü.
BBC NEWS: “TÜRKİYE GELECEĞİNE ERDOĞAN’LA MI YOKSA ERDOĞAN’SIZ MI KARAR VERİYOR?”
Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık iktidardan sonra cumhurbaşkanı olarak kalıp kalmayacağına karar vermek için tarihin en önemli seçimlerinde oy kullandı.
Ana rakibi Kemal Kılıçdaroğlu, 2016’da başarısız bir darbeden sağ kurtulan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elde ettiği yetkilerin birçoğunu ortadan kaldırma sözü veriyor. Geniş bir muhalefet ittifakının desteğiyle, gerçek bir kazanma şansı var. Türkiye’nin 64 milyon seçmenini her şeyden çok iki konu rahatsız etti: Yükselen enflasyon ve iki deprem.
Ancak birçok seçmen, yirmi yılın ardından değişiklik de arıyor.
Kılıçdaroğlu, bu NATO üyesi ülkeye Batı yanlısı, daha demokratik bir duruşa giden yolu vaat ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslamcı kökenli hükümeti Batı’yı onu devirmek için plan yapmakla suçladı. Yarış son günlerde kızıştı ve seçmenler daha sandıklar açılmadan sandık başlarında kuyruğa girdi.
Şubat depremlerinden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Antakya’ya 100’den fazla otobüs geldi ve afet nedeniyle yerinden edilmiş insanları oy kullanmaları için getirdi. Pazar günü kesin zaferi garantilemek için, kazananın oyların yüzde 50’den fazlasına ihtiyacı var. Aksi takdirde, iki hafta içinde ikinci tura gider.
THE WASHINGTON POST: “ERDOĞAN HER ZAMANKİNDEN DAHA SAVUNMASIZ”
Türkiye genelinde milyonlarca seçmenin sandığa gittiğini yazan The Washington Post da seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve millet ittifakı arasındaki dengeye dikkat çekti. Gazetenin haberine göre; Erdoğan son yılların en zorlu seçimleriyle karşı karşıya. Nesillerdir Türkiye’nin en başarılı siyasetçisi olarak nitelendirilen Erdoğan, ülkeyi yirmi yıldır yönetiyor. Ancak, Türk hane halkını darmadağın eden ekonomik bir krizden sorumlu tutuluyor. Türkler, Şubat ayında 50 binden fazla insanın ölümüne neden olan ve cumhurbaşkanının da geç kalındığı kabul ettiği deprem olaylarında halen kurtulabilmiş değil.
Diğer yandan seçim yarışı tüm dünyada yakından izleniyor. Kemal Kılıçdaroğlu, yıllarca süren hükümet baskısının ardından demokrasiyi yeniden canlandırarak ve Türkiye’nin Batı’daki müttefikleriyle bağlarını tazeleyerek bir NATO üyesi olan Türkiye’ye yeni bir çağ açma sözü verdi. Erdoğan ise köprüler ve havaalanları gibi mega projelerle modernleşen bir ülke ve yabancı hükümetlerin aradığı askeri silahları üreten küresel bir güç olarak Türkiye’nin kendi yönetimi altında attığı adımları vurgulamaya çalıştı.
REUTERS: “AK PARTİ İKTİDARI SONA EREBİLİR”
Reuters’ın seçimlere ilişkin haberinde Türkiye’de 20 yıllık AK Parti iktidarının sona erebileceğine yer verildi. Haberde kamuoyu yoklamalarında, Erdoğan’ın üstünlük sağladığı ancak yüzde 50’nin aşılamaması durumunda seçimin 28 Mayıs’ta ikinci tura taşınacağı kaydedildi.
Reuters’ın haberine göre; Türkiye’nin en uzun süre görev yapan lideri, NATO üyesi ve Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesini Libya’dan Suriye’den Ukrayna’ya küresel bir oyuncu haline getirdi, yeni köprüler, hastaneler ve havaalanları gibi mega projelerle çağdaşlaştırdı ve yabancı devletlerin aradığı bir askeri sanayi kurdu.
Ancak düşük faiz oranlarına dayalı istikrarsız ekonomik politikası, giderek artan bir yaşam maliyeti krizi ve enflasyonu tetikledi ve onu seçmenlerin öfkesine kaptırdı. Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen ve 50 bin kişinin ölümüne neden olan yıkıcı bir depreme hükümetinin yavaş tepki vermesi, seçmenlerin dehşetini artırdı.
Kılıçdaroğlu, yıllarca süren devlet baskısının ardından demokrasiyi yeniden canlandırarak, Ortodoks ekonomi politikalarına geri dönerek, Erdoğan’ın sıkı kontrolü altında özerkliğini kaybeden kurumları güçlendirerek ve Batı ile zayıf bağları yeniden kurarak Türkiye’yi yeni bir yola sokma sözü verdi.
Aralarında Kürt lider Selahattin Demirtaş ve hayırsever Osman Kavala gibi üst düzey isimlerin de bulunduğu binlerce siyasi tutuklu ve aktivist, muhalefet galip gelirse serbest bırakılabilir.