Atlantik Konseyi’nin Jeoekonomi Merkezi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, BRICS ülkelerinin ABD dolarına olan küresel bağımlılığı azaltmaya yönelik ortak çabalarına rağmen, fiat para birimi dünya ekonomisinde baskın güç olmaya devam ediyor. Rapor, jeopolitik gerilimlerin ortasında de-dolarizasyonun zorluklarının altını çiziyor.
ABD Dolar, Küresel Rezerv Lideri Olmayı Sürdürüyor
“Dolar Hakimiyet Monitörü”, ABD dolarının dünya çapında yabancı rezerv holdinglerinde, ticari faturalandırmada ve döviz işlemlerinde lider olmaya devam ettiğini gösteriyor. Çalışma, doların son zamanlarda daha sıkı bir para politikasıyla desteklenen birincil küresel rezerv para birimi olarak rakipsiz rolünü vurguluyor.
BRICS ülkeleri; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve yeni üyeler İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri para birimi birliği kurma çabaları önemli engellerle karşı karşıya kaldı. Dolara karşı yeni bir para birimi düşünen ülkeler şimdilik istediklerine ulaşamadı.
Diğer yandan çalışma, bu ülkelerin geçen yıl doğrudan katılımcılarda %78’lik bir artış gören Çin’in Sınır Ötesi Bankalararası Ödeme Sistemi (CIPS) gibi alternatifler için bastırırken, doların etkisinin büyük ölçüde sarsılmadan kaldığını belirtiyor. Atlantik Konseyi raporu ayrıca, Çin renminbi’nin küresel payındaki düşüşe, 2022’de %2.8’lik bir zirveden son zamanlarda %2,3’e ışık tutuyor.