Tüm dünyayı etkisi altına alan bankacılık sektörünün etkileri ABD’de sürüyor. ABD’de bankacılık krizinde adı geçen First Republic Bank ‘in kapatıldığı ve varlıklarının JP Morgan Chase Bank tarafından satın alınacağı bildirildi. Böylece ABD’de 2 ay içinde 3 banka iflas etti.
Bankacılık krizini en derin hisseden ülkelerden biri olan ABD’de olası yeni bir krize karşı harekete geçildi. Piyasa düzenleyicileri, batma riskiyle karşı karşıya olan First Republic Bank’a el koydu.
Federal Mevduat Sigorta Kurumu, 84 şubesi bulunan bankanın finans devi JP Morgan Chase’e satıldığını açıkladı. Banka şubelerinin normal şekilde açılacağını belirten kurum, mudilerin tüm mevduatlarına erişebileceğine dair garanti verdi.
ABD’nin en büyük 14. bankası olan First Republic’in 229 milyar dolar varlığı ve 104 milyar dolar mevduatı bulunduğu açıklandı.
Bu oranın büyük bölümünün sigortasız olması, düşük faiz oranlarıyla birlikte bankanın hisselerinde yüzde 70’e varan düşüşe neden olmuş, yatırımcıda batma paniğine yol açmıştı.
FARKLI BANKANIN ŞUBELERİ OLARAK AÇILACAK
El konulan bankanın 8 eyaletteki 84 ofisi, yarından itibaren JPMorgan Chase Bank’ın şubeleri olarak yeniden açılacak.
First Republic Bank, faiz oranlarındaki keskin yükselişin ardından ABD’de 2 ay içinde iflas eden üçüncü banka oldu.
First Republic Bank’ın hisselerindeki değer kaybı, geçen hafta açıkladığı ilk çeyrek bilançosunun ardından derinleşmiş, bankayı ayakta tutabilecek bir kurtarma anlaşması için umutların azalmasıyla da keskin bir düşüş kaydetmişti.
Cuma günü yüzde 50’den fazla düşen hisse fiyatları, yılbaşından bu yana da değerinin yaklaşık yüzde 99’unu kaybetti.
İKİ AYDA BATAN ÜÇÜNCÜ BANKA OLDU
First Republic, ABD tarihinde iki ayda batan üçüncü orta ölçekli banka oldu. Bundan önce Silikon Vadisi ve Signature bankaları peş peşe battı ve ABD merkezli banka krizini tetikledi.
Krizin vurduğu Avrupa’daysa, dünyanın en ünlü yatırım bankalarından Credit Suisse battı ve krizin büyümesini engellemek adına rakibi UBS tarafından satın alındı.