Bunlarıda Okuyabilirsiniz
ABD seçimlerinden sonraki günlerde hisse senetlerinde gözlenen artış, yatırımcıları rallinin kalıcılığı konusunda düşündürüyor. Uzmanlar ise bu ralliye dair ipuçları için “korku endeksi” olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi’ne (VIX) odaklanmış durumda.
MarketWatch’un haberine göre, salı günü VIX %1,7’lik bir düşüşle 14,71 seviyesinde kapandı. Bu değer, endeksin 200 günlük ve 50 günlük hareketli ortalamalarının altında yer alıyor. Haftanın başında ise VIX 15 seviyesinde bulunuyordu.
Borsa araştırma firması DataTrek’in Eş-Kurucusu Nicholas Colas, VIX’in bu düşüşünü olumlu bir işaret olarak değerlendirdi. Colas, “Bu sağlıklı bir gösterge ve bu eğilimin yıl sonuna kadar sürmesi gerekiyor” dedi. Ancak, “Ortalamanın üzerinde volatilite ile desteklenen borsa rallilerine güvenmemek gerekir” uyarısında bulundu.
S&P 500 Endeksi ise yıl başından bu yana %25’in üzerinde bir artış kaydederek güçlü performansını sürdürüyor. Bu yükselişin %5’e yakınını kasım ayında gerçekleştiren endeks, ABD başkanlık seçimleri sonrası %2,5 oranında ek kazanç sağladı.
Colas, “Seçim sonrası hisse senetlerinde aşırı bir coşku görülüyor ve VIX, ABD hisse senetlerini yıl sonuna kadar takip etmenin önemli bir aracı olacak” dedi. VIX’in düşüşü, yatırımcıların boğa piyasasına güvendiğini gösteriyor. Ancak Colas, VIX’in borsa balonlarını tespit etmede de kritik bir rol oynadığını belirtti.
Colas, “VIX genellikle hisse senedi fiyatlarıyla ters orantılıdır. Düşük VIX seviyeleri yükselen piyasa hissiyatını destekleyebilir, ancak bu her zaman geçerli değil. Yükselen VIX üzerine kurulu ralliler, balon riskini artırır. Eğer VIX, hisse senetleri yükselirken 20’nin üzerine çıkarsa, bu olumsuz bir sinyal olabilir” dedi.
DataTrek verileri, S&P 500’ün gelecek 12 aya ilişkin fiyat/kazanç oranının yaklaşık 22 kat seviyesinde olduğunu gösteriyor. Colas, “1990’lardaki dot-com balonu sırasında VIX, 1999 yılı boyunca uzun vadeli ortalamasının üzerinde seyretti ve bu da risk işaretlerini artırdı” açıklamasında bulundu. VIX’in uzun vadeli ortalaması ise yaklaşık 19,5 seviyesinde.
1990’lar boyunca iki büyük kriz yaşanmasına rağmen, VIX’in 1990-1998 dönemindeki ortalama kapanış seviyesi nispeten düşük, 17,8 seviyesindeydi. Dot-com balonu zirvesi ise 24 Mart 2000’de yaşandı ve VIX o gün 23,3 seviyesinde kapanış yaptı. Colas, bu durumun tek başına aşırı endişe verici görünmemesine rağmen, 2007’ye kadar zirve işareti olduğunu ekledi.
Salı günü ABD hisse senetleri ralliyi duraksattı ve önemli endeksler günü düşüşle kapattı. FactSet verilerine göre S&P 500 %0,3, Dow Jones Sanayi Endeksi %0,9 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,1 geriledi.
Colas, “VIX genellikle kasım ve aralık aylarında dibe vurur. Ancak hisse senetleri yükselirken volatilitenin yılın kalanında artması, 1999’daki gibi sıkıntılı bir işaret olabilir” uyarısını yaptı.