Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Şahin, düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin bal üretiminde dünya sıralamasında ikinci olduğunu hatırlatarak, arıcılığın önemine ve arıcıların emeğinin korunması gerektiğine vurgu yaptı.
Şahin, bal üretimindeki hilelere dikkat çekerek, “Bala dışarıdan madde eklenmesi, yapısının bozulması ya da bileşenlerinin değiştirilmesi sahtecilik olarak kabul edilir. Sahteciliğin iki türü vardır: Taklit ve tağşiş. Bizim hedefimiz ise piyasada yalnızca arıların doğada ürettiği doğal balın bulunmasıdır,” dedi.
Bir kilogram bal üretiminin arıcıya maliyetinin 261 TL olduğunu belirten Şahin, market raflarında 50-70 TL gibi düşük fiyatlara satılan ballara tepki göstererek, “Bu balı kim yiyecek? Elbette benim tüketicim. Piyasayı bu taklit ürünlerden arındırmamız gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
İhracat süreçlerinde sıkı analizlerden geçtiklerini dile getiren Şahin, iç pazarda da bu standartların uygulanması gerektiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sahte bal konusunda daha sıkı denetimler beklediklerini belirten Şahin, “Bakanlığımızın laboratuvarlarında NMR makineleri mevcut ve bu cihazlarla balın saflığı ölçülebilecek. 2025 yılından itibaren bu makinelerin kullanıma girmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Avrupa’da nasıl güvenli bal tüketiliyorsa, ülkemizde de bu güven sağlanmalı,” dedi.