Yapay zekanın üretime katkısının bu on yılın ikinci yarısından itibaren hissedilmesi öngörülüyor.
Capital Economics baş ekonomisti Neil Shearing, yapay zeka iyimserliğinin S&P 500’ü gelecek yıl 7.000 puan seviyesine çıkarabileceğini söylüyor.
Capital Economics, “Yapay zekanın ekonomik üretkenliğe katkısı önemli olsa da, bu on yılın ikinci yarısına kadar gerçekleşmeyecek” diyor.
Etkileri bu on yılın sonunda kendini gösterecek
MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, yapay zeka, ABD borsasının bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkmasına yardımcı olurken Nvidia, Microsoft ve Apple’ın süper güçlü kurumsal karlar elde etmesine de destek oldu.
Capital Economics’in baş ekonomisti Neil Shearing, önceki ‘dot-com balonu’ ile paralellikler görse de yapay zeka coşkusunun S&P 500 Endeksi’nin 2025 yılında 7.000 puanlık yeni bir zirveye ulaşmasına da yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Shearing şöyle yazıyor: “dot.com balonu deneyimi, ABD hisse senedi değerlemelerinin daha da artabileceğini gösteriyor ve yapay zeka iyimserliğinin körüklediği ilave çoklu genişleme beklentisi, S&P 500’ün gelecek yıl 7.000 puan seviyesinde zirve yapabileceğini düşünmemizin ana nedeni olarak öne çıkıyor.”
Bununla birlikte Shearing, internet gibi son yeniliklerin ekonomiye geçmişe göre daha hızlı bir şekilde nüfuz etmesine rağmen, yapay zekanın büyük bir etkiye sahip olmasının muhtemelen daha uzun süreceği görüşünün de altını çiziyor.
Örneğin buharlı lokomotifin icadından sonra geniş çapta benimsenmesi 70 yılı aşkın bir zaman aldı. Capital Economics’e göre, 1980’ler ve 1990’lardaki bilgi ve iletişim teknolojisi devriminde benimsenme gecikmesi beş ila on yıla kadar indi.
Shearing, 1990’ların ortalarına gelindiğinde teknolojinin etkilerinin ekonomik verilerde görünür hale geldiğini ve on yılın ikinci yarısında ABD üretkenliğinin 1980’lerdekinin kabaca iki katı hızla arttığını yazıyor ve yapay zeka devriminin ekonomiye ancak bu on yılın ikinci yarısında yansımaya başlayacağını düşünüyor.
Abartılı coşkudan korku
Nvidia ve yapay zeka ile ilgili diğer şirketlerin hisselerindeki görünüşte durdurulamaz yükseliş, bazı yatırımcıların teknolojiyle ilgili abartılı reklamlardan korkmasına neden oldu.
Gerçekten de Shearing, yapay zekanın yeni teknolojilerin etkisine ilişkin kamuoyu görüşlerinin zaman içinde nasıl geliştiğini gösteren ‘Gartner Heyecan Döngüsü’nü (Gartner Hype Cycle) takip ettiğini söylüyor.
Shearing, “En azından yapay zekanın makroekonomik etkisi söz konusu olduğunda, kesinlikle şişirilmiş beklentilerin zirvesine yakın bir yerde olmalıyız. Bu, kötümserliğin zirvesine ulaşmadan önce artık bir şüphecilik döneminden geçeceğimizi ve sonunda üretkenlik avantajlarının kendini göstermeye başlayacağını gösteriyor” diye yazıyor.
Shearing, Nvidia yatırımcılarının, yeni bir teknolojinin ekonomide tam olarak hayata geçmeden önce faydalarını yakalamaya çalışmalarının uzun bir geleneğin bir parçası olduğunu ve bunun da bu yapay zeka devriminin nihai ekonomik faydaları hakkında artan şüphelere yol açtığını ifade ediyor.
Shearing, bu tür bir endişenin, 20 ile 24 Haziran arasında yüzde 13’ün üzerinde düşen ve geçen hafta kısmen toparlanan Nvidia hisselerindeki son dalgalanmayı açıklayabileceğini ekliyor.