Günümüzden milyon yıllar önce yaşamış olan dinozorların yaşamı küçük yaştaki çocuklar ve bilim kurgu seven bireyler tarafından merak edilmektedir. Dinozorların yaklaşık olarak neslinin altmışaltı milyon sene önce tükendiği varsayılmaktadır.
Dinozorlarının neslinin tükenmesine ilişkin faklı bilim insanları farklı görüşler üzerinde durmaktadır. Sizler için www.habernetik.com olarak bu görüşleri derledik. Fakat bu görüşler genellikle üç başlık altında toplanmaktadır. Güçlü volkanik patlamalar, kıtaların ölümcül şekildeki hareketleri ve gök taşlarının çarpması.
- Güçlü volkanik patlamalar: Art arda gerçekleşebilen birden çok ve büyük olarak nitelendirilebilecek volkanik patlamalardan çıkan lavlar geniş alanlara yayılabilir. Bu patlamalarda açığa çıkmış olan karbondioksit birçok canlının yaşamını yitirmesine sebep olabilmektedir. Araştırmalar yapan bilim insanları bu patlamalarla dinozorların neslinin tükenmesinin aynı zamanlarda olduğunu söylemektedir.
- Kıtaların ölümcül şekildeki hareketleri: Araştırmalar yapan bazı bilim insanları ise aslında gök taşlarının çarpmasından önce dinozorların neslinin azaldığını söylemektedir. Bu azalmanın sebebi ise yeryüzündeki kara parçalarının yerlerinin değişmesidir.
- Gök taşlarının çarpması: Bir grup bilim insanı ise dinozorların neslinin tükendiği aynı zamanda bir gök taşının çarptığını ve büyük bir yıkıma sebep olduğunu savunmaktadır. Yaklaşık yüz trilyon dinamite eşit olduğu düşünülen gök taşı düştüğü yerin çevresindeki tüm dinozorların neslinin tükenmesine sebep olmuştur.
Dinozorların Özellikleri Nelerdir?
Araştırmalar sonucunda ilk ortaya çıkmalarının yaklaşık olarak iki yüz otuz milyon yıl önce olduğu bilinen ve altmışaltı milyon yıl önce ise nesilleri tükenen dinozorların uzun yıllar hayatta kalma sebepleri sahip oldukları özelliklerden kaynaklanmaktadır. Yaşadıkları zamana ve ortama uyum sağlama oranları yüksektir ve yaşadıkları zamanın güçlü bir türü oldukları için diğer canlılar tarafından bir rekabete girmediler.
www.habernetik.com da yer alan yazımızın devamı ise şöyle…
Yiyebilecek yemek bulma oranları fizyolojik yapıları sayesinde diğer canlılara oranla daha yüksektir ve hem etle hem otla beslenebildikleri için aç kalma oranları yok denecek kadar azdır. Fizyolojik yapılarının getirdiği özelliklerden biri olan derilerinin su geçirmez olması sayesinde vücutları suyla temas etmedi ve bu sayede korundular.
Yapılan araştırmalar sonucu ve dinozorlara ait farklı kemik tiplerinin bulunması ile farklı dinozor türleri keşfedilmiştir. Bunlar brachiosaurus, ceratosaurus, ankylosaurus, cornataurus ve triceratopstur.
Kaynak: www.habernetik.com