G20 ülkelerinin liderleri, kripto varlıkları için sınır ötesi bir çerçevenin uygulanmasını hızlandırıyor. İki günlük zirve için Yeni Delhi’de bir araya gelen grup, 2027’den itibaren ülkeler arası bilgi alışverişini kolaylaştırmayı hedefleyen fikir birliğine vardı.
Hindistan’ın G20 Başkanlığı döneminde ortaya çıkıyor. Zirve, artan küresel koordinasyonu savunmanın yanı sıra, Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) kripto varlıkları ve küresel stabilcoin düzenlemelerini düzenlemek, denetlemek ve denetlemek için tavsiyelerini de onayladı. Bu öneriler, kripto para birimlerini geleneksel bankacılık benzeri düzenleyici bir şemsiye altına almayı amaçlıyor.
İlk olarak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Ekim 2022’de tanıtılan Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi (CARF), yeni girişimin temel taşı olarak hizmet edecek. CARF, vergi makamlarına kripto para birimi işlemleri ve yararlanıcıları hakkında daha fazla görünürlük sağlamayı amaçlıyor.
Ülkeler, kripto işlemlerine ilişkin bilgileri otomatik olarak paylaşacak. Dolayısıyla bu hamle, düzenlemeye tabi olmayan kripto borsalarında ve cüzdan sağlayıcılarında gerçekleşen işlemleri bile kapsamayı amaçlıyor. Sonuç olarak, G20 ülkelerinde yaşayan dünya nüfusunun üçte ikisi bu mevzuat değişikliklerinin etkilerini yaşayacak.
G20 mutabakatından önce Avrupa Birliği, Mayıs ayında güncellenmiş kuralları onaylayarak yolu açmıştı. Bu kurallar CARF ile uyumludur ve Avrupa hükümetleri arasında otomatik bilgi paylaşımını kolaylaştırır. Önemli bir şekilde, her dijital varlık aktarımının artık yararlanıcının adı ve hesap numarası ile dağıtılmış defter adresi gibi ayrıntıları içermesi gerekiyor.