Japonya’nın resmi para birimi ABD doları karşısında %1’den fazla değer kaybetti. 1 Ağustos Salı günü Japon yeni, dolar karşısında 20 yılı aşkın bir süredir en zayıf konumuna geldi. Bu, Japonya Merkez Bankası’nın enflasyonun artan baskılarına ve değer kaybeden para birimine rağmen son derece gevşek para politikasını değiştirmeyi seçmesinin ardından geldi.
Yen, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) uzun vadeli getirilerin %0,5’ten %1’e çıkmasına izin vereceğini açıklamıştı. Bu açıklamayla Cuma gününe göre 5 yenden fazla düşerek Salı günü 143’ü geçerek dolar karşısında zayıfladı. BOJ, ana faiz oranını %0,1’de tuttu. 10 yıllık tahvil getirilerindeki %1’lik üst sınırın sabit bir hedef değil, gevşek bir kılavuz olduğunu söyledi.
Ekonomistler, BOJ’un artan fiyatlarla mücadele etmek için politikayı normalleştirmeye başlayacağını tahmin etmiş. Ancak herhangi bir değişiklikte anahtar faktör olarak maliyet yönlü değil ücret odaklı enflasyonu gösterdi. Bu, yen’i agresif bir şekilde satan ve Cuma günü ilk %2’lik kazancını tersine çeviren döviz yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı.
BOJ Başkanı Kazuo Ueda, BOJ’un enflasyonun gelecek yıl yükseleceğinden emin olması halinde para politikasını normalleştirmeye başlamanın mümkün olduğunu öne sürdü. Ancak Ueda, enflasyonun şimdilik %2’nin altında kaldığını ve BOJ’un yıl sonuna doğru fiyat artışlarının yavaşlayacağını düşündüğünü de belirtti.