Kayıp denizaltı Titanik’te 14:08 itibarıyla oksijeni bitti.Titanik’e seyahat ederken kaybolan denizaltı ‘Titan’ ile ilgili son dakika haberler peş peşe gelmeye devam ediyor. Kayıp denizaltı ‘Titan’ hakkında yeni bilgi alabilmek için tüm dünya nefesini tutmuş beklerken ABD Sahil Güvenlik tarafından yapılan son açıklamada, denizaltıda bulunanların tamamının hayatını kaybettiği belirtildi.
Kayıp Denizaltı ‘Titan’ için umutlar tükendi. Tüm dünya nefesini tutmuş çıkacak haberi beklerken oksijenin bitmesi için verilen resmi süre doldu.
Titanik enkazını görmek üzere 5 kişiyle yola çıkan ve Atlas Okyanusu’nda kaybolan “Titan” adlı denizaltıdaki yolcuların oksijeninin tükendiği değerlendirilse de arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
ABD Sahil Güvenlik yetkililerince yapılan hesaplamalara göre, “Titan yolcularının oksijenlerinin bugün yerel saatle öğlen bitebileceğinin öngörüldüğü” açıklamalara karşın ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Fransa’dan arama-kurtarma ekiplerinin denizaltıya ulaşma çabaları sürüyor.
ENKAZA ULAŞILDI
Titanik’in Atlas Okyanusu’ndaki enkazına turistik amaçla sefer yaparken kaybolan denizaltıyı arama alanında bir “enkaz” bulundu. Enkazla ilgili inceleme çalışmaları başlatıldı.
ACI HABER GELDİ
Denizaltının sahibi OCEANGATE şirketi denizaltıda bulunanların tamamının hayatını kaybettiğini duyurdu.
BİLET FİYATI 250 BİN DOLAR
Bilet fiyatının 250 bin dolar olduğu kayıp denizaltıda, havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation’ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet’nin olduğu biliniyor.
96 SAATLİK OKSİJEN VARDI
Yaklaşık 96 saatlik oksijen kaynağıyla yola çıkan ve yolculuk süresinin iki buçuk saat öngörüldüğü Titan’ın, “Polar Prince” adlı gemiyle iletişimi, dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesilmişti.
DIŞARIDAN YARDIM OLMADAN ÇIKMALARI MÜMKÜN DEĞİL
Uzunluğu 6,4 metre civarında denizaltı, alan darlığı ve sınırlı gıda stokunun yanında yetersiz teknolojik ekipman nedeniyle uzmanlarca “ilkel” olarak tanımlanıyor ve uzun süre su altında kalmak için uygun olmadığı ifade ediliyor. Denizaltının, diğer bazı deniz araçlarında da kullanılan video oyunu kontrolörüyle yönetildiği bildirildi.
Yolcuların, denizaltının kendi kendine yüzeye çıkması durumunda bile dışarıdan 17 cıvatayla kapatıldığı için yardım gelene kadar çıkmalarının mümkün olmadığı aktarıldı.
ABD Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamada, Kanada askeri arama uçağının, suyun altından denizaltıya ait olabileceğini düşündükleri birtakım sesler tespit ettiği; söz konusu seslerin 30 dakika aralıklarla duyulduğu ifade edilmişti. Ancak bu seslerin, denizaltıya ait olup olmadığı kesinleşmemişti.
KANADA VE ABD, ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINA DESTEK VERİYOR
“John Cabot” adlı deniz radarlı Kanada Sahil Güvenlik botu, arama çalışmalarına katılmak üzere dün olay yerine ulaşmıştı.
ABD Donanması da denizaltının bulunması halinde kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere 6 bin metre derinliğe kadar ağır denizaltı nesnelerini çekebilen bir kaldırma sistemi gönderiyor.
ABD Sahil Güvenlik yetkilileri, Titan denizaltısının “katastrofik” şekilde patlayarak parçalara ayrıldığı bilgisini verdi.