Libya’da uzun süredir devam eden Merkez Bankası krizi, doğu ve batı bölgeleri arasında önemli bir anlaşmayla sona erdi. Doğudaki Temsilciler Meclisi ile batıdaki Devlet Yüksek Konseyi, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) arabuluculuğunda, Merkez Bankası’nın yönetimi konusunda uzlaştı.
Tarafların temsilcileri Elhadi Sagir ve Abdulcelil Şaviş, UNSMIL Başkan Vekili Stephanie Koury’nin de katıldığı imza töreninde anlaşmaya vardılar. Törende ayrıca birçok ülkenin diplomatik temsilcisi de hazır bulundu. Anlaşma, Libya’nın ekonomik geleceği açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Koury: “Anlaşma Önemli Bir İlerleme”
UNSMIL Başkan Vekili Koury, anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, Merkez Bankası krizinin Libya halkının ekonomik refahı üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekti. Ancak varılan anlaşma ile bu sorunun çözümü için önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirten Koury, “Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi tarafından imzalanan bu anlaşma, Merkez Bankası etrafında yaşanan krizi sona erdirme yolunda büyük bir adımdır.” dedi. Koury, yeni Merkez Bankası başkanı ve yardımcısının atamalarının onaylanmasını umduğunu da sözlerine ekledi.
Merkez Bankası Yönetimi Belirlendi
Temsilciler Meclisi üyesi Elhadi Sagir, müzakerelerin 5 hafta sürdüğünü ve çeşitli engellerle karşılaştıklarını, ancak tüm zorlukları aştıklarını ifade etti. Sagir, “Naci İsa’nın Merkez Bankası Başkanı, Meri el-Berasi’nin de yardımcısı olması konusunda anlaşmaya vardık. Ayrıca, yönetim kurulunun oluşturulması konusunda da mutabakata vardık.” dedi. Temsilciler Meclisinin bir hafta sonra bu isimleri onaylayacağını belirtti.
Sagir, yeni başkan ve yardımcısının, Merkez Bankası yönetim kurulundaki isimleri 2 hafta içinde belirleyeceğini kaydetti.
Libya Merkez Bankası Krizinin Arka Planı
Libya’daki Merkez Bankası krizi, 12 Ağustos’ta Temsilciler Meclisi’nin, Ulusal Birlik Hükümeti’ne verdiği güvenoyunu geri çekmesiyle başlamıştı. Meclis, aynı zamanda Libya orduları başkomutanlığı unvanını Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’den alarak, bu görevi Meclis Başkanı Akile Salih’e devretmişti.
Buna karşılık Başkanlık Konseyi, 18 Ağustos’ta Merkez Bankası’na yeni bir başkan ve yönetim kurulu atadığını duyurarak tepki göstermişti. Temsilciler Meclisi ise bu kararı reddetmiş ve karşı hamle olarak kendi atamalarını yapmıştı.
2011’den beri Merkez Bankası başkanlığını yürüten Sıddık el-Kebir, bu süreçte Temsilciler Meclisi tarafından desteklenmişti. Ancak Başkanlık Konseyi, 22 Ağustos’ta Kebir’in görevine son vererek, bankanın yönetimini yeni atamalara devretmişti.
Bu anlaşmayla, Libya’nın doğusu ve batısı arasındaki siyasi gerilimde önemli bir adım atılmış oldu.