Muğla Akbük sahilinde, Menteşe Kent Konseyi, vatandaşların özgürce denize girecekleri alanların işletmeler tarafından işgal edilmesini protesto ederek dün ‘Havlunu Al Gel’ eylemi gerçekleştirdi.
Muğla Akbük sahilinde dün bir araya gelen vatandaşlar, ‘Havlunu Al Eylemi’ gerçekleştirdi. Sahil şeridinin işletmeler tarafından işgal edildiğini ve parasız denize giremediklerini söyleyen vatandaşlar eylem öncesinde kent merkezindeki Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
MUÇEV’E BÜYÜK TEPKİ
Yapılan basın açıklamasında MUÇEV’e büyük tepki gösterilirken şunlar kaydedildi; ”
“MUÇEV, 4 Nisan 2014 tarihinde, Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulmuştur. MUÇEV’in kurulduğu 2014 yılından bugüne kadar, Muğla’da halkın kullanımına açık olan ne kadar yerin MUÇEV’in kullanımına tahsis edildiğini, MUÇEV’in kıyıları işletmelere ne kadar ücretle kiraya verdiğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Bu ihaleleri alan kişi ve kuruluşların kim oldukları bilgisi derhal kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
PLAJ HALKIN KULLANIMINA KAPALI HALE GETİRİLDİ
Bugün burada toplanmamızın nedeni olan Menteşe ilçemizdeki Akbük Plajı, ticari şirket gibi faaliyet gösteren vakıf görünümündeki Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işletmesine verilerek kamu yararına aykırı olarak ticarileştirilmiştir. Plaj yıllardır birçok yol denenmek suretiyle giderek halktan uzaklaştırılan, halkın kullanımına kapalı hale getirilen bir yer haline dönüştürülmüştür.”
AKBÜK’TE DENİZE GİRMENİN BEDELİ, GÜNLÜK 1500 LİRA
Açıklamada, Akbük Plajına arabalarıyla gelen vatandaşlardan plaj girişinde arabalarını park etmek istediklerinde özel mülkiyetli otopark işletmesi uygulaması nedeniyle araba başına 100 TL otopark ücreti alındığına işaret edilerek, “Plaja girildiğinde de özel işletmeler şezlong ve şemsiye kullanımı adı altında vatandaşlardan afaki bedeller istemektedir. Bu keyfi ve yasa dışı uygumalar neticesinde vatandaşın özgür ve serbestçe, ücretsiz olarak denize girme hakkı gasp edilmektedir.
Akbük plajında günübirlik denize girmenin günlük maliyeti bin 500 TL’ye mal olmaktadır. Yine Akyaka’dan başlayarak, Turnalı ve Akbük koyuna kadar uzanan sahil şeridindeki kıyılar da ne şekilde ve nasıl olduğu bilinmeden özel işletmelere peşkeş çekilmiş ve işletmelerce parsellenerek yine halkın serbestçe kullanımına kapatılmıştır. Akyaka Akbük arasındaki kıyı şeridinde halkın denize ücretsiz girebilecek yeri neredeyse kalmamıştır.” vurgusu yapıldı.
AKBÜK PLAJI HALKA GERİ VERİLMELİ
MUÇEV’’in usulsüzlüklerinin yanı sıra bir de Akbük’deki işletmelerin şezlongları ve masalarıyla kıyıları alenen işgal etmiş olduğu ve halka şemsiyesini ve havlusunu koyacağı en ufak bir alan bırakılmadığına vurgu yapılan açıklamada, “Bu sayede de fahiş fiyatlarla kiralanan şezlonglar dışında, para vermeden denize girmenin imkânsız hale getirildiği bir sistem bize dayatılmaktadır. Hali hazırdaki tüm kıyı işletmeleri derhal kamulaştırılmalı ve asıl sahibi olan halka geri verilmelidir. Biz bu sistemi var gücümüzle reddediyor, kıyılar halkındır ve herhangi bir gerekçeyle kamunun kullanımına kapatılamaz diyor ve herkesi bugün saat 15.00’da Akbük sahilinde, meşru hakkımızı kullanarak sahibi olduğumuz kıyılarımıza sahip çıkmaya ve yapacağımız Kıyılar halkındır eylemine katılmaya davet ediyoruz.” denildi.
EYLEME, ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI ÇIKAN KÖYLÜLERDE DESTEK VERDİ
Muğla’nın Menteşe İlçesinin Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında inşaatına başlanan çimento fabrikasına karşı mücadele eden köylüler de protestoya, “Muğla’nın Ölüm Fermanı Olan Çimento Fabrikasına Hayır” yazan pankartlarla destek verdiler. Köylüler ve çevreciler, fabrikanın halkın sağlığı, geleceği, tarımsal üretimine zarar vereceği gerekçesiyle, verilen kararlara karşı çıkarak, Çimento fabrikasına karşı mücadele başlatarak, CHP’li Menteşe Belediyesi’ne fabrika ruhsatının iptali için defalarca çağrıda bulunmuştu.
Daha önce bu koyda Ertuğrul Özkök ve Alp Kırşan’ın evleri olduğu basında yer almıştı.