Her ülkenin para biriminin farklı dövizler karşısında belli bir değeri vardır. Bu değerlerin birbirine karşı oranları parite olarak adlandırılır. Başka bir ifadeyle bu kavram; bir para biriminin diğerine karşı oranını ifade eder.
Parite, bir karşılaştırma terimidir. Bu karşılaştırma, ülkenin para biriminin değerini ortaya çıkarır. Söz konusu değer oranının hesaplanmasında özel bir formül kullanılır. Parite, uluslararası borsalarda dikkate alınan bir parametredir. Bu değerler, piyasalarda özel kodlarla gösterilir.
Parite Çeşitleri Nelerdir?
Parite çeşitleri, karşılaştırılan para birimine göre belirlenir. Her çeşidin uluslararası piyasalarda büyük kodları vardır. Dünyanın yedi büyük para biriminin hesaplandığı parametre majör parite olarak adlandırılır. Majör değer, uluslararası para piyasalarında belirleyici bir ölçektir. Söz konusu tanıma dâhil olan para birimleri şunlardır;
- Amerikan Doları
- Euro
- İngiliz Sterlini
- Avustralya Doları
- Kanada Doları
- İsviçre Frangı
- Japon Yeni
Majör olarak değerlendirilen dövizlerle diğer ülkelerin para birimleri arasındaki oran minör parite olarak adlandırılır. Bu ölçüt, küçük ekonomiye sahip ülkeler için geçerlidir. Örneğin, ABD doları ile Nikaragua kordobası arasındaki karşılaştırma minör değer kapsamında değerlendirilir. Bu değer, söz konusu ülkelerin ekonomik durumlarını belirten bir göstergedir.
Yedi büyük para birimi dışındaki dövizler arasındaki oranlar egzotik parite olarak adlandırılır. Örnek olarak, Polonya zlotu ile Bulgar levası arasındaki oran bu kapsamda değerlendirilir. Egzotik karşılaştırmaların işlem hacmi genellikle düşüktür. Uluslararası piyasalarda en düşük pariteler bu kategori başlığı altında değerlendirilir.