Sabancı Holding, 2022 yılında yıllık yüzde 168’lik bir büyümeye karşılık gelen 400 milyar TL’nin üzerinde kombine gelir elde etti. Sabancı Holding’ten yapılan açıklamaya göre, kombine gelir büyümesi, tüm iş kollarında enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşen büyüme oranları ile, dördüncü çeyrekte yıllık %152’ye ulaştı.
Karşılaştırılabilir kombine FAVÖK, özellikle banka iş kolu’nun önemli katkısıyla dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 3 katından daha fazla arttı. 2022’de ise karşılaştırılabilir kombine FAVÖK yıllık bazda %242 artarak 112 milyar TL’ye ulaştı.
Karşılaştırılabilir konsolide net kar, dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 katına çıkarak, 11,2 milyar TL’ye ulaştı. Özelikle banka iş kolunun katkısı ile 2022 yılında yıllık %257’lik bir büyümeye ile 34,6 milyar TL’nin karşılaştırılabilir konsolide net kara ulaştı.
Konsolide özkaynak karlılığındaki güçlü performans, bankanın özkaynak karlılığının* 2022’de keskin bir şekilde %54,7’e yükselmesi ve banka dışı özkaynak karlılığında devam eden iyileşme ile sürdürüldü.
Kombine banka dışı operasyonel nakit akışı 2022’de iki kattından daha fazla artarak 28,7 milyar TL’ye yükseldi. Borçlulukta azalma devam ederken banka dışı net borç/FAVÖK oranı 2022 sonu itibari ile 0,4x olarak gerçekleşti. Bu oran, 2021 yılsonunda 1,2x idi.
Topluluk, 2022 yılında 5,9 milyar TL’ye ulaşan yeni ekonomi kapsamındaki yatırımları ile dönüşüm stratejisini başarıyla gerçekleştirdi. Artan yatırım hızına rağmen holding seviyesinde nakit 3,1 milyar TL seviyesinde kaldı.
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, konu ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olmanın avantajlarından yararlanma ve zorlu makro koşullara rağmen fırsatları saptama ve bunlardan istifade etme konusunda becerilerimizi gururla göstermiş olduk. Güçlü finansal performansımızın yanı sıra, özellikle yatırımlarımıza hız kazandırdığımız bir yılda sürekli iyileşen bilançomuzu görmek beni memnun ediyor. Enerji iş kolumuzda, yeni kurulan Sabancı İklim Teknolojileri şirketimiz aracılığıyla yenilenebilir enerji yatırımlarımızı Türkiye dışına taşırken, Commonwealth Fusion Systems ve Quaise Energy gibi enerjide yıkıcı inovasyonun sembolü olan start-up’lara stratejik yatırımlar yaptık. Türkiye’de, elektrik üretim ve ticaret şirketi olan Enerjisa Üretim, 1.000 MW’lık ek rüzgar enerjisi yatırımlarını tamamlamasıyla beraber yenilebilir enerji payını 2026 itibariyle %57 seviyesine ulaştıracak. Sanayi alanında, lider otobüs imalatçısı Temsa, 2022 yılı boyunca başta Amerika ve Avrupa pazarlarına elektrikli otobüs ihraç ederek küresel elektrikli araç pazarına adım attı. Temsa ayrıca, yurt içinde üretilen ilk elektrikli otobüs olan Avenue EV ile Türkiye’deki elektrikli araç dönüşümünü hızlandırdı. Temsa, batarya paketleri ve batarya yönetim sistemleri ile gelir kanallarını çeşitlendiriyor. Kordsa, Microtex’in satın alınmasıyla küresel ayakizini Avrupa’ya genişletti ve kompozit alanıdaki pozisyonunu güçlendirdi. Yapı malzemeleri alanındaki şirketlerimiz, alternatif yakıt kullanımına ve ÇŞY odaklı start-up’lara yatırım yaparak sürdürülebilirlik çalışmalarını başarıyla artırmaya devam ettiler. Dijital teknolojilerde, OT siber güvenlik ve dijital pazarlama alanındaki yeni satın almalarımız ile gelişen teknolojilere yatırım yaptık. Bunun yanında, Sabancı Holding Kurumsal Girişim Sermayesi fonu aracılığı ile yenilikçi iş modellerine, Sabancı Topluluğu şirketleri ve startup’lar arasında sinerji oluşturmak ve değer yaratmak hedefiyle yatırımlar yaptık. Kısacası, sürekli gelişen iş ortamının dinamik ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek adına çeşitlendirilmiş yatırım portföyümüz etrafında birbirine bağlı bir ekosistemle “Yeni Neslin Sabancı’sını” inşa ediyoruz.”