Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliğe katıldı. Üniversitenin önderliğinde gerçekleşen 4. Uluslararası İslami Finans ve Muhasebe Konferansı’na katılan SPK Başkanı önemli açıklamalarda bulundu.
Faiz ve katılım finansı hakkında konuşan SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, verilerle son durumu paylaştı. Faizsiz finans sistemlerine değinen Gönül, hem Türkiye’de hem de dünya genelinde popüler hale geldiğini vurguladı.
SPK Başkanı’ndan “Faizsiz Finans Sistemi” Vurgusu
23 Kasım Perşembe günü gerçekleşen konferansta birçok önemli isimde katılım gösterdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, konferansta şu açıklamalarda bulundu;
Faiz hassasiyeti olan tasarruf sahibi ve müteşebbislere sunulan faizsiz finansman araçlarının başında Mudaraba, Müşareke, Murabaha ve İcare varken, katılım finans sistemine uygun sermaye piyasası araçları arasında başta şirket payları olmak üzere kâra iştirakli tahvil, katılım esaslı yatırım& emeklilik fonu, girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ve projeye dayalı menkul kıymetler ile kira sertifikaları zikredilebilir. Günümüzde ise yoğun talep gören ürün Sukuk’tur.
Kira sertifikası piyasasının son yıllarda yakalamış olduğu büyüme eğilimine paralel olarak, diğer kira sertifikası yapılarının da toplam ihraç tutarının içerisindeki payının artması beklenmektedir. Daha önce sermaye piyasasında faaliyet gösteren aracı kuruluşların girişimleri ile oluşturulan katılım endeksleri, 2021 yılı itibarıyla Borsa İstanbul bünyesine alınarak; BIST Katılım 30 Endeksi, BIST Katılım 50 Endeksi, BIST Katılım 100 Endeksi, BIST Katılım Tüm Endeksi ve BIST Sürdürülebilirlik Katılım Endeksi olmak üzere beş farklı türde hesaplanmaya başlamıştır.