TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın son enflasyon raporunu açıkladı.
Erkan, enflasyonun 2023 yılı sonunda yüzde 65,0’e, 2024 yıl sonunda yüzde 36,0 seviyesine yükseleceğini belirtti. Bir önceki enflasyon beklentisi bu yıl sonu için yüzde 58,0, gelecek yıl sonu için yüzde 33,0, 2025 yılı sonu için yüzde 15,0 seviyesinde bulunuyordu.
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan “Enflasyon Raporu 2023-III” sunumunu gerçekleştirdi.
Erkan, enflasyonun 2023 yılı sonunda yüzde 65,0’e, 2024 yıl sonunda yüzde 36,0 seviyesine yükseleceğini belirtti. Erkan, enflasyonun 2025 yıl sonunda %14,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Bir önceki enflasyon beklentisi bu yıl sonu için yüzde 58,0, gelecek yıl sonu için yüzde 33,0, 2025 yılı sonu için yüzde 15,0 seviyesinde bulunuyordu.
Erkan, “Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2023 yılı sonunda yüzde 62,00 ile yüzde 68,00 aralığında (orta noktası yüzde 65,0), 2024 yılı sonunda yüzde 30,00 ile yüzde 42,00 aralığında (orta noktası yüzde 36,0) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.” şeklinde konuştu.
2023’te yüzde 100’ün üzerinde büyüyen şirketler2023’te yüzde 100’ün üzerinde büyüyen şirketler
Erkan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
-TCMB olarak görevimiz fiyat istikrarı amacımız doğrultusunda dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun yeniden tek haneye indirilmesidir.
-Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz.
– Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Banka olarak görevimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek. İç talepten dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz.
– Dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz.
– Parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır.
– Enflasyondaki artışta büyük şokların bir arada gerçekleşmesi etkili olmuştur. Tüm olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının dengeli seyrettiğini de olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum.
– Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlenmektedir. Eylül enflasyonu Ekim’deki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.
– Talepteki güçlü seyir, devam etmekle birlikte ivme kaybetmektedir.
– Arz-talep dengesinde normalleşme kademeli şekilde başlamıştır.
-Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir.
– Parasal sıkılaştırma süreci beklentilerin yeniden çıpalanmasını başlatacaktır. Enflasyon beklentilerindeki bozulma aydan aya yavaşlamıştır.
– Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir. Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir
-Ekim ayı öncü göstergeleri de aylık enflasyondaki gerilemenin devam edeceğine işaret etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci bütünsel bir anlayışla güçlendirilmektedir.
-Bugünkü kararlarla ilave 350 milyar TL likiditenin daha sistemden çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon TL’nin üzerine çıkacaktır.
TCMB Başkanı Erkan’ın sunumunun sona ermesinin ardından soru-cevap bölümünde yaptığı açıklamalar ise şöyle:
-Kasım ayında doğal gaz tüketiminin artması ile birlikte hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını düşünüyoruz. Bu durum enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır.
– 2024 yılı ocak ayında ise asgari ücret ayarlaması, fiyatları zaman bağlı belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz.
– 2024 Mayıs ayında ise doğal gaz kaynaklı baz etkileri ile yıllık enflasyonda tepe noktasının gerçekleşeceğini göreceğiz.