3 Ağustos Perşembe günü saat 10’da TÜİK Temmuz ayına ilişkin enflasyonu açıkladı. Neredeyse yüzde 50’ye dayanan enflasyon oldukça yüksek geldi. Dış basında da takip edilen veriler çift haneli yükselişi tetikledi.
Aylık ve yıllık bazda artış yine vatandaşa bir yük olarak geri döneceğe benziyor. Dış basında da hem TCMB’nin hem de Tüik verilerine dikkat çekildi. TCMB Başkanı Erkan’ın enflasyon revizesine de yer veren dış basın enflasyonun halen yükseldiğine işaret ediyor. Dış basında;
Türkiye’de enflasyon uzun süren yavaşlamayı durdurdu, artış tahminleri arttı.
Merkez Bankası’nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen hafta düzenlediği ilk basın toplantısında, artan lira kuru ve mali tedbirler nedeniyle enflasyonun “geçici” olarak yükseleceğini söyledi. Eski Goldman Sachs ve First Republic Bank yöneticisi altında, merkez bankası faiz oranlarını iki kez yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkardı.
Türkiye’de enflasyon Temmuz ayında tekrar yükseldi ve merkez bankasının fiyatları dizginleme mücadelesini zorlaştırdı. Ülkenin istatistik ofisi TÜİK’ten Perşembe günü açıklanan verilere göre, tüketici fiyat endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %47,8 arttı ve Haziran’daki %38,2’den hızlandı.
TÜİK’e göre Temmuz’da gıda fiyatları %60,7 ile en çok artanlar arasında yer alırken, konut ve giyim-ayakkabı fiyatları daha yavaş arttı. Rakamlar, gıda, enerji, alkol, tütün ve altının değişken etkilerini ortadan kaldıran çekirdek TÜFE enflasyonunun %54,3’e yükseldiğini gösterdi.
Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre, Türk enflasyonu Temmuz ayında aylık bazda yüzde 9,49’a yükseldi ve çeşitli vergi artışları ve liradaki keskin değer kaybı nedeniyle tahmin edilenden biraz daha fazla arttı.
Sektör bazında yıllık enflasyonda fiyatların yüzde 82,6 arttığı oteller, kafeterya ve lokantalar sektörü etkili oldu. Sağlık sektörü fiyatları yaklaşık yüzde 76, ağırlıklı gıda ve alkolsüz içecekler sektörü ise yüzde 60,7 artış gösterdi.
Enflasyon artışı, Ankara’nın aralarında katma değer vergisi (KDV), kurumlar vergisi ve akaryakıtta ÖTV’nin de bulunduğu çeşitli vergi oranlarını artırmasının ardından bekleniyordu. Liranın bu yıl şimdiye kadarki yüzde 30’luk kümülatif düşüşü de fiyatların yükselmesine neden oldu.