Günlerdir yapılan uyarıların ardından sıcak hava yurtta etkili olmaya başladı. Birçok ilde termometreler 40 dereceyi geçerken, Sağlık Bakanlığı sıcak havalar için vatandaşlara uyarıda bulundu.
Türkiye sıcaktan bunaldı, termometreler fırladı.
Yapılan uyarıların ardından yurdun birçok bölgesinde sıcaklık mevsim normallerinin üzerine çıktı. Türkiye’de bu hafta uzun yıllar sıcaklık rekorları kırılması bekleniyor.
İstanbul’da sıcaklık 35 ile 37 derece arasında değişirken, güneşte ise 50 dereceye kadar çıkıyor.
Saat 13.00 itibarıyla ülkedeki bazı illerde hava sıcaklıkları şu şekilde:
– Mersin 34°
– Antalya 41°
– Ankara 32°
– İzmir 38°
– Aydın 39°
– İstanbul 35°
– Kırklareli 35°
– Şırnak 38°
– Trabzon 26°
– Sivas 26°
İSTANBUL’DA EN SICAK İLÇE SANCAKTEPE
İstanbul’da sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü ilçe Sancaktepe oldu.
Hava sıcaklığı saat 14.30 sıralarında Sancaktepe’de 39.7 derece olarak ölçüldü.
Aynı saatlerde en yüksek sıcaklığın ölçüldüğü diğer 5 ilçe ise şöyle:
Çekmeköy 38,6 derece
Sarıyer 38,1 derece
Sancaktepe-Samandıra 37,7 derece
Pendik 37,3 derece
Ümraniye 36,1 derece
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN UYARI
Sağlık Bakanlığı tarafından, “Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın.” uyarısı yapıldı.
Bakanlığın Twitter hesabından hava sıcaklığının 50 dereceye ulaştığını gösteren “Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın” mesajı yazılı termometre fotoğrafı paylaşıldı. Açıklamada, “Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Mecburen dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin” ifadeleri yer aldı.
AŞIRI SICAKLAR 10 GÜN SÜRECEK
İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, sıcak havaların 15 Ağustos’a kadar süreceğini, aşırı sıcakların ise 10 gün boyunca etkili olacağını söyledi.
Mevcut aşırı sıcakların Afrika üzerinden gelen çöl sıcakları olduğuna dikkati çeken Özdemir, “Bizi etkileyen sistemler Afrika ve Basra Körfezi üzerinden gelen sistemler. Basra alçak basıncı ile Arap Yarımadası üzerinden gelen sıcak hava, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerini etki altına alır. Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası ise tüm Türkiye’yi etkisi altına aldı. İkisi birleştiği zaman tüm bölgeler sıcak havanın etkisi altına girmiş oluyor.” ifadesini kullandı.
Özdemir, dünyadaki nüfus ve göç artışına değinerek “Metropollerin büyümesi ve buna bağlı olarak fosil yakıtların kullanılmasından dolayı oluşan ısı adaları ve karbondioksitin sera etkisi yapması nedeniyle önümüzdeki yıllarda da sıcaklıkların artışını göreceğiz.” dedi.
“ÇOCUKLARI GÜNEŞTEN KORUYUN”
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, “Sıcak hava saatlerinde (11.00 ile 16.00 arası) çocuğunuzun güneşin altında çok fazla zaman geçirmesine izin vermeyin.” ifadelerini kullandı.
Taşkın, aşırı sıcakların çocuklarda ısı çarpması, hızlı nabız, baş dönmesi, halsizlik, kusma, bayılma ve hatta bilinç kaybı gibi ciddi sorunlara neden olduğunu belirtti.
Sıcak havalarda çocukların aşırı terleme sonucu daha fazla su kaybı yaşadığını belirten Taşkın, “Yeterli sıvı alımı olmazsa dehidratasyon riski artar ve halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı ve bayılma gibi belirtiler görülür.” değerlendirmesinde bulundu.